Жените в Саудитска Арабия вече могат да шофират

Жените в Саудитска Арабия вече могат да шофират

Жените в Саудитска Арабия вече могат да шофират

Саудитският крал Салман издаде указ, позволяващ на жените да шофират, съобщава BBC.

Саудитска Арабия бе единствената страна в света, която забраняваше на жените да управляват автомобил. Досега привилегията да получат шофьорски лиценз имаха само мъжете, а жените, хванати зад волана, бяха заплашвани от арест и глоби.

Американският посланик в страната, принц Халед бин Салман, потвърди, че на жените вече няма да е необходимо да искат разрешение от мъжете в семейството си, за да вземат уроци по шофиране и ще могат да карат навсякъде, където искат. "Това е исторически ден", каза посланикът и добави, че е взето "правилното решение в точното време".

Похвали за решението на саудитския крал се чуха от целия свят. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това е "положителна стъпка" към насърчаване на правата на жените. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш също приветства новия указ.

Дълги години редица групи и активисти се бореха за това право, а някои дори лежаха в затвора. Поради закона, много семейства трябваше да наемат частни шофьори.

Страната има да извърви още много дълъг път в решаването на дискриминационното отношение към жените, И все пак този указ е в съответствие с програма, наречена "Визия 2030", насърчавана от саудитския принц Мохамед Бин Салман, за модернизиране на саудитското общество и за привеждане в съответствие с останалата част от света.

Ислямското кралство наскоро позволи на жените да участват за първи път и в националния празник на страната и да се радват на фойерверките, светлинното шоу и концерт в международния стадион "Крал Фахд" в столицата Рияд.

Кралският указ ще влезе в сила от 24 юни 2018 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ