Когато вътрешният глас крещи "Не искам!"

Когато вътрешният глас крещи Не искам!

Не искам! Колко пъти ви се е искало да кажете тези две думи във вашата работа, но сте го правили от страх, че може да изглеждате непрофесионално и да прозвучите грубо и нетактично? Готова съм да се обзаложа, че ви се е случвало доста често.

Може би сте търсили начин да не присъствате на поредната безсмислена работна среща, която ще ви струва ценно време. Може би просто не сте искали да отидете на кафе с ваш колега, защото знаете, че той може да приеме това по погрешен начин. А може би сте искали да изкрещите тези думи в лицето на вашия шеф, когато ви е възложил проект, от който косата ви настръхва?

Определено не са малко случаите, в които ни идва да изречем именно тези две думи. И въпреки това, почти никога не го правим, защото „не искам“ просто звучи като безотговорно и незряло извинение. Това обаче не означава, че не съществуват адекватни фрази, които да използвате, когато искате да се измъкнете от нещо, което предпочитате да не правите.

Когато вътрешният ви глас крещи „Не искам!“, изпробвайте една от тези три фрази, ако искате да звучите по-професионално:

1. „Нямам време"

В по-голямата част от случаите, когато се опитвам да се измъкна от опреден ангажимент, причината винаги е проста - графикът ми е претъпкан със задачи.

Фактът, че сте заети и ангажирани с нещо е напълно основателна причина да не се натоварвате с нови задължения и да откажете предложението на вашия шеф или колега, така че не се страхувайте да използвате тази фраза.

Ако искате да смекчите допълнително тона, може в началото да добавите „С удоволствие бих, но...“. Дори и това всъщност да е последното нещо, което бихте искали да направите, вашият събеседник няма нужда да знае цялата истина.2. „Може би следващият път/в бъдеще“

Тази фраза е особено подходяща в случаите, когато става въпрос за ангажименти от социален характер, като например уговорка за обедната почивка или за среща след работа в бара.

Когато казвате „следващият път“, вие учтиво отхвърляте предложението, но оставяте вратата отворена за потенциални срещи в бъдеще.

Може ли да прозвучи неискрено и дори леко пасивно-агресивно, особено ако нямате намерение да приемете същата покана в бъдеще? Може би. Но ако в момента наистина искате да се измъкнете от този ангажимент, това е добър начин да го направите.

3. „Не, благодаря!“

Понякога най-простият начин на изразяване е най-ефективен. Както казва професорът от Университета на Южна Вирджини Орсън Скот Кард: „Ако и когато не искате да направите нещо, отговорете просто с „Не,благодаря“.

„Ако започнете да обяснявате причината за вашия отказ, човекът отсреща може да започне да спори и да ви увещава да приемете предлагания ангажимент в някакъв друг момент. В крайна сметка или ще се изнервите и ще измислите някаква лъжа, или ще се поддадете на натиска и ще приемете предложението“, казва Кард.

От друга страна, учтивото отхвърляне на предложението не оставя място за дискусии и спорове. Вашият събеседник просто ще трябва да се примири с факта, че вие няма да приемете неговото предложение, тъй като в противен случай рискува да изглежда груб и невъзпитан със своето продължително настояване, след като е разбрал, че не сте заинтересовани.

Има много неща, които човек не иска да прави в своята професионална кариера, и за съжаление, понякога няма избор, освен да ги изпълни, което му е заръчано. Но в онези моменти, когато имате нужда от по-добро извинение от „Не, не искам!“, може да разчитате на тези три фрази. По този начин ще отхвърлите нежеланите ангажименти по-възможно най-любезния и професионален начин.

Кат Богард, бизнес блогър, за TheMuse.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ