4 типа клиенти, с които няма смисъл да си губите времето

4 типа клиенти, с които няма смисъл да си губите времето

4 типа клиенти, с които няма смисъл да си губите времето

За предприемачите и хората, които работят на свободна практика, изборът на правилните клиенти е от ключово значение за техния успех в бизнеса. Ако не харесвате хората, с които работите, с времето ще намразите и собствения си бизнес. Как обаче може да отделите добрите клиенти от онези, които ще направят живота ви много по-труден? Ето 4 типа клиенти, които трябва да избягвате на всяка цена.

1. Клиенти с огромно его

Най-вероятно сте имали работа с подобни клиенти. Те са онези, които са си изградили предварително подготвен план и не приемат никакви съвети от вас или от някой друг. Те ценят собственото си мнение прекалено високо, за да ви позволят да им помогнете, дори когато това е за тяхно добро. Всеки опит да предложите обратна връзка или конструктивна критика може на навреди на егото на този клиент и да го накара да заеме дефанзивна позиция.

Как може да изградите здрава професионална връзка с някой, който не се интересува от обратната връзка? Моят опит показва, че усилията, които трябва да вложите, за да задоволите егото на трудния клиент, просто не си струват.

2. Клиенти, които не уважават вас или вашето време

Неуважителните клиенти, по подобие на егоцентричните, не могат да се фокусират върху нищо друго, освен върху себе си. Те нямат уважение към хората, с които работят.

Тези клиенти често пренебрегват времето и усилията, които вие влагате във всеки проект. Те често не спазват крайните срокове и ви оставят да вършите всичко в последната минута. Не е необичайно и в даден момент да решат, че нещо не им харесва, и да ви накарат да започнете от начало и да промените всичко.

Още по-лоши са клиентите, които често си позволяват да повишават тон и да се държат грубо с вас по време на работа. Когато става въпрос за отношения в бизнес среди, никой не заслужава да бъде третиран като нещо по-малко от професионалист. Няма смисъл дори да коментираме клиентите, които ви подлагат на вербален тормоз. Единственото действие, което трябва да предприемете, когато имате работа с такъв човек, е да му покажете вратата.

 3. Клиенти, чиито ценности и интереси не отговарят на вашите

Клиентите, които не се интересуват особено от своите проекти, са различна порода от егоцентричните и неуважителните клиенти. Вместо да ви карат да изпълнявате всяка тяхна прищявка, те просто не се интересуват от нищо, което се случва по проекта.

Те най-вероятно няма да положат усилия, за да гарантират, че проектът ще бъде изпълнен по-възможно най-добрия начин, и няма да се интересуват от качеството на крайния продукт. В резултат на това на пазара може да се появи посредствен продукт, зад който да стои вашето име. Като предприемач мога да ви кажа, че не бих искала да попадна в подобна ситуация.

4. Клиентите диктатори

Светът не се нуждае от повече диктатори, а вие със сигурност нямате нужда от такъв клиент. Диктаторите са хора, които обичат да имат контрол над другите и не приемат не за отговор.

Работата с подобен клиент ще ви накара да се чувствате като птица, затворена в клетка. Тъй като тези клиенти искат да контролират всяко ваше действие, те няма да ви позволят да вземате собствени решения за развитието на проектите, по които работите с тях. Те не ценят вашите идеи и няма да ви позволят да използвате свободно опита и познанията, които сте натрупали през годините. Това преживяване ще ви накара да се почувствате използвани и манипулирани от вашия клиент като една проста кукла на конци.

В крайна сметка, единствено от вас зависи дали ще работите с такива хора. Бъдете внимателни и направете правилния избор, като откажете да си губите времето с подобни на тези клиенти.

Ариана О‘Дел, основател на Airlink Design, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
След срещата в парламента: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян