5 съвета за лидерство за собствениците на фирми

5 съвета за лидерство за собствениците на фирми

Идващ от скромно семейство и напуснал бизнес училище, Кент Тейлър не изглеждаше предопределен да управлява една от най-успешните вериги ресторанти в Америка. Въоръжен с безграничен ентусиазъм той се опита да направи нещо ново, когато основава Texas Roadhouse, знаейки че понякога най-разумната бизнес стратегия е да бъдеш много нестандартен.

И така, каква беше тайната рецепта за изграждане на ресторантите от нулата? В книгата си "Made from Scratch: The Legendary Success Story of Texas Roadhouse" Кент Тейлър разказва как е възприел нестарндартните методи, следвайки собствения си учебник, дори когато неговият подход би накарал финансовите съветници да потръпнат.

Но пътят му не е лесен - той е отхвърлен повече от 80 пъти, когато представя идеята за бизнеса си, а три от първите му пет локации са затворили рано. Но той имаше вяра в мечтата си и след 20 години упорит труд Texas Roadhouse се превърна в успешен бизнес. Ето пет съвета за лидерство за собствениците на фирми от книгата на Тейлър. 

Продължете да учите

Тейлър препоръчва всеки бизнес лидер да намери треньор, който да ви даде честна обратна връзка и да ви помогне да се подобрите. Вместо да приемате, че знаете всичко, научете се от опита на другите като четете книги за лидерство. Някои от любимите на Тейлър бяха "Силата на позитивното мислене и ентусиазмът прави разликата" от Нормален Винсент Пийл и "7-те навика на високоефективни хора" от Стивън Кови. И потърсете книги по теми, в които бизнесът ви трябва да се подобри: например да четете книги за недвижими имоти, преди да построите нов ресторант.

Намерете правилните хора

Бъдете отворени, когато намирате талант: позитивното отношение и желанието да научавате нови неща е много по-важно от опита и никога не знаете къде бихте могли да откриете сърцето и душата на вашия екип. Тейлър разработва философията "zapp", базирана на книгата Zapp! от Уилям Байъм, който прегърна даването на сила на хората, създавайки положителна атмосфера в екипа, вместо да изсмуква енергията и движението им. Тейлър работеше за компании, които ограбиха членовете на екипа си и се зарече да не позволи това да се случи в Texas Roadhouse. 

Спечелете уважение

За да спечелите уважение от другите, трябва да сте готови да вършите черни задачи. Когато нещата станат поразителни, положете усилия, така че екипът ви да иска да ви последва навсякъде. Тейлър прекара една седмица в миене на чинии, където запретна ръкави и спечели уважение от момчетата, които работеха отзад. Той каза, че това е трудна работа, но искаше миячите на съдове на пълен работен ден да знаят, че е там, за да се поучат от него, затова положи усилия да го направи добре. Най-добрите лидери са много земни, достъпни и са готови да се държат добре с екипа си. Никога не знаете кога или от кого ще чуете страхотна идея.

Прегърнете новите идеи

Опитайте нови неща, за да стигнете до мястото, където искате да отидете. Тейлър описва как в особено трудни ситуации като пандемията би се обадил на хора, раждащи най-щурите идеи. Някои от най-успешните идеи на компанията произтичат от техните иновативни предложения. Ако не успеете отначало, не спирайте да опитвате! Най-добрите изобретатели продължават да се занимават с нещата, които харесват и никога не са доволни от достатъчно добри резултати.

Споделете печалбата

Веднага щом спечелите, върнете. Споделете богатството и предлагайте последователни бонуси на вашия екип. Споделете богатството с тези, които са ви помогнали по пътя. Важно е също да участвате в хуманитарни усилия и да върнете на нуждаещите се. Тейлър винаги е давал безплатни ястия на Деня на ветераните на стотици хиляди ветерани от въоръжените сили и активно действащия персонал.

Texas Roadhouse също създаде фонд Andy's Outreach, на който служителите биха могли да дарят част от заплатата си, чрез който се помага на служители, които попадат в трудни времена. По време на пандемията Тейлър лично дари 5 милиона долара на фонда, а печалбите от книгата му ще бъдат дарени и на него. Във време, когато всички в бизнеса преосмислят старите правила, Тейлър ни дава увереност, че несъответствието може да бъде начинът за победа. 

Източник: Марсел Швантес, основател и директор човешки ресурси на Lidership from the core, за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ