6 начина да си върнете страстта към работата

6 начина да си върнете страстта към работата

Започването на нова работа е вълнуващо. В този момент вие сте окрилени от страст, мотивация и амбиция, за да се представите възможно най-добре.

Когато обаче работите на едно и също място или в една и съща област в продължение на десетилетие или повече, вашият интерес към работата бавно започва да изчезва.

„След като са работили 20 години в една компания, някои хора започват да се питат как да поддържат ентусиазма, който са имали, когато са били по-млади“, казва Сюзън Пепъркорн, главен изпълнителен директор на Positive Workplace Partners.

Ако интересите ви са се променили или просто сте станали безразлични към работата си, опитайте тези шест стратегии за разпалване на изгубената страст, които могат да ви върнат във времето, когато новата работа е била най-вълнуващото нещо в живота ви.

1. Предизвикайте ума си

„Забелязал съм, че когато говоря с хора, които казват, че мразят работата си, в повечето случаи проблемът се свежда до отегчение и загуба на интерес“, казва Кери Ханън, автор на „Love Your Job: The New Rules for Career Happiness“.

„Най-важното нещо, а може би и най-лесното, което някой може да направи, е да научи нещо ново. Веднага щом започнете да научавате нови неща за вашата работа, ще си върнете ентусиазма.

Регистрирайте се за програма за професионално развитие или отидете на професионални курсове в свободното си време. Освен че ще раздвижите ума си и отново ще станете мотивирани, новите знания могат да ви дадат предимство в работата, което преди не сте имали.

2. Намерете смисъл във вашата работа

„Изследванията показват, че хората са най-ангажирани на работното място, когато целите и действията им имат личен смисъл за тях.“, казва Пепъркорн.

„Стойностите варират от човек на човек. За някои най-важното може да бъде да ученето и комуникацията, докато други искат да помагат на останалите да постигат своите цели чрез наставничество и ръководене в правилната посока“, добавя той.

Припомнете си защо сте се насочили към тази област на професионално развитие, когато сте започнали работа, и помислете дали все още вървите по същия път. Подновяването на вашия ангажимент към целите, които сте си поставили в началото на вашата кариера, или създаването на нови, може да ви върне усещането за смисъл в това, което правите.

3. Помогнете на другите

„Чувството, което изпитваме, когато сме полезни и когато нашата помощ е оценена от останалите, може да бъде изключително удовлетворяващо. Да виждаш как другите растат благодарение на твоята помощ, дава огромна мотивация и щастие.“, казва Хейлъли Азулай, автор на „Strength to Strength: How Working from Your Strengths Can Help You Lead a More Fulfilling Life.“

Да бъдете ментор на някой по-млад и неопитен колега, работещ във вашата професионална сфера, може да увеличи ентусиазма ви за това, което правите.

„Има нещо много удовлетворяващо в изграждането на наследство, особено ако кариерата ви в тази област е продължила няколко десетилетия“, добавя Азулай.

4. Питайте за още

Разпитайте вашите колеги, дали има проект или човек, който има нужда от допълнителна помощ и съобщете, че сте на разположение за всеки, който е затрупан с прекалено много задачи.

„Когато съветвам хора, които са изгубили интерес към своята работа, аз им казва да направят това, което самият аз съм пробвал многократно - търся нови отговорности и задачи, без да се отказвам  от тези, които съм поел преди това. Не съм искал повишение на заплатата или назначаване на нов пост. Новото предизвикателство беше всичко, от което имах нужда.“, казва Брус Хорвиц, кариерен консултант в Hurwitz Strategic Staffing.

5. Подредете работното си място

Спомняте ли си последния път, когато бюрото ви е било организирано безупречно? Последния път, когато не сте били затрупани с папки и кашони?

„Когато започнете да подреждате работното си място, включително и десктопа на вашия компютър, трябва да разделите нещата на такива, от които има полза, и такива, които са напълно безполезни.“, казва Кери Ханън.

„Това помага да си върнете фокуса върху нещата, които искате да постигнете в работата, нещата, които са важни за вас“, добавя Ханън.

6. Бъдете отворени за промяна

Средно човек променя кариерата си няколко пъти в своя живот. Може би е време да помислите, дали настоящата ви позиция все още пасва на вашите интереси.

„Ако преминавате през момент в кариерата си, в който се събуждате с чувството, че не правите това, което всъщност искате да правите, помислете за професионална промяна“, казва Мелиса Дейвис, Мелиса Дейвис, президент на Wise Ways Consulting

По материал от Monster.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ