Психически силните хора не губят време за тези 7 неща

Психически силните хора не губят време за тези 7 неща

Някои хора смятат, че да си силен означава да можеш да правиш всичко. Но истината е, че психически силните хора фокусират времето и енергията си в най-важните неща. Те казват „не“ на неща, които биха могли да ги разсеят от целите им и отказват да пилеят ценната си енергия за неща, които всъщност не са от значение. Ето седем неща, които психически силните хора не губят време да правят:

1. Не се притесняват от мнението на хората за тях

Притесненията за мнението на други хора и страхът от тяхната преценка ще повлияят на всеки аспект от живота ви - от това, което носите, до това как да родите децата си. Това може да ви накара да избягвате да рискувате и да правите неща, за които може да бъдете критикувани или отхвърлени, например кандидатстване за нова работа или разговор с някой, който ви е наранил. Психично силните хора са уверени в това кои са и гарантират, че приоритетите им са в съответствие с техните ценности. Те съсредоточават усилията си към постигане на целите и дават най-доброто от себе си, независимо от това какво мислят другите за тях.

2. Не гуят времето си да анализират поведението на околните

Няма да хванете силен човек, който да губи времето си в анализиране на поведението и действията на околните. Те умеят да оценяват възможностите си и предприемат действия, с които да преодолеят трудностите по пътя им вместо само да размишляват върху тях. Те осъзнават рисковете, които поемат и че изборът, който правят, не винаги е перфектен. Но имат увереност, че ще бъдат добре, независимо какво ще се случи.

3. Не се подлагат на безсмислена самокритика

Силните хора поемат пълна отговорност за своите действия. Те знаят, че грубата самокритика няма да им помогне в моментите, когато са сгрешили, затова не се обвиняват за всеки свой провал, а гледат да продължат пътя си напред. Такива хора знаят, че самочувствието е ключът към по-доброто развитие и затова си „прощават“ малките прегрешения.

4. Не се борят срещу ситуации, които не могат да променят

Самозалъгването може да разбуди болезнени емоции като негодувание и съжаление, независимо дали искате родителите ви да се отнасят с вас по различен начин или избягвате шефът ви да ви натовари с допълнителен проект. Това са ситуации, които не можете да промените. Но е по-добре да промените гледната си точка за тях, за да не пропуснете новите възможности, които се откриват пред вас. Силните хора не губят ценното си време, те влагат енергията си да правят най-доброто, на което са способни във всяка ситуация.5. Не се поддават на тъгата и самосъжалението

Психически силните хора не се страхуват от тъгата, но отказват да станат безпомощни и безнадеждни. Вместо да губят време да се самосъжаляват, те намират здравословни начини да се справят с дискомфорта си като например разходка в парка или среща с приятел, на която да помислят как да разрешат даден проблем. Тези хора са благодарни на съдбата и знаят как да благодарят на семейството и приятелите си, дори в трудни моменти. Те са съсредоточени върху това, което трябва да дадат, вместо върху това, което трябва да получат.

6. Не се оплакват на хора, които не могат да им помогнат

Оплакването от ситуации, които ви се струват несправедливи, няма да ви помогне да се освободите от чувствата си на гняв и безсилие, а само ще ги подхрани, сочи проучване от 2007 г., публикувано в The Scientific Review of Mental Health Practice. Ето защо психически силните хора не губят време да се оплакват от хора, които не могат да им помогнат. Вместо това те адресират проблемите си към хората, които имат силата да поправят ситуацията.

7. Не се фокусират върху преживяването на минали грешки

Възпроизвеждането на минали разговори в главата ви или преживяването на грешки ще ви фокусира върху болната рана и ще попречи на способността ви да се движите напред. Психически силните хора умеят да управляват емоциите си. Те се радват, когато успеят да променят дадена ситуация, изживявайки я през своето любимо хоби, например, след успешна сделка отиват на йога или прекарват малко време сред природата. Такива хора не се гневят на съдбата за хората и ситуациите, които не търпят промяна, а се нагаждат към тях, фокусирайки усилията си върху начина, по който могат да извлекат полза за себе си. Ето защо осъзнаватено на вредните навици, които изтощават умствената ви сила, е първата стъпка към новия ви живот. Това, разбира се, изисква всеотдайност от ваша страна, но с времето може да се научите да съхранявате енергията си за важните неща в живота.

Източник: Business Insider

Редактор: Нели Тодорова 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ