7-те духовни закона на успеха по Дийпак Чопра

7-те духовни закона на успеха по Дийпак Чопра

Успехът не е резултат единствено и само от титаничен труд. Доказва го световноизвестният индийски лекар, мислител и писател Дийпак Чопра. Авторът на новата епоха, както го наричат, търси корените на просперитета и ги извежда в 7 духовни закона на успеха, на които посвещава и едноименна книга. Както ще се убедите сами, законите са прости.  А резултатът грандиозен, обещава Чопра. И така, ето как ги описва той, накратко:

1. Закон за чистата потенциалност

В нашата Вселена открай време действа и ще действа особена сила, която движи всичко – прави скритото явно, непроявеното - проявено. И ако осъзнаем този закон и разберем, че източникът на всичко е чистото съзнание, ще влезем в хармония със силата, движеща всичко във Вселената.

За да започне този закон да работи за вас, Дийпак Чопра съветва да бъдат предприети три стъпки:

- медитирайте най-малко по 30 минути два пъти на ден в пълно мълчание.

- общувайте безмълвно всеки ден с природата – наблюдавайте изгрева и залеза, любувайте се на звездното небе, слушайте шепота на вълните.

- научете се да не съдите и оценявате никого и нищо – не забравяйте за чистото съзнание.

2. Закон за отдаването

Само когато даваме, ние получаваме. Вероятно много пъти сте чували тази максима. Но, как се прилага на практика законът, за да работи за вас?

И тук има полезни съвети:

- създайте си навик където и при когото да отивате, винаги да носите подарък, да дарявате! Голяма грешка е да се тълкува този съвет само от материална гледна точка! Дарявайте усмивки, емоции, комплименти, радост, подкрепа, помощ;

- приемайте даровете, които другите ви дават, с радост и я излъчвайте като вълна към цялата Вселена. Бъдете открити към всякакви дарове, било то пари, усмивки, комплименти, вещи. Приемайте с радост и благодарност.

- пожелавайте в съзнанието си на хората, които срещате радост, успех и благоденствие.

3. Законът за причините и следствията или законът на кармата.

Всичко, което правите, създава енергийни потоци с определена насоченост, които се връщат към вас като бумеранг в многократен размер.

Практическите стъпки:

- всеки миг следете своите действия, решения, избори – какви последствия ще донесе в бъдеще този миг. Отворете очи, осъзнайте своите мисли и действия;

- всеки път си задавайте въпроса дали вашата постъпка ще донесе щастие на някого, на кого ще окаже влияние. Вслушвайте се в своя вътрешен глас, в гласа на сърцето си и ако изборът ви причинява дискомфорт, откажете се от него. Ако е обратното – не се колебайте и действайте.

4. Закон за най-малкото усилие и най-малкото съпротивление

Всичко във Вселената се случва по естествения път на най-малкото усилие — тревата расте сама, пеперудата пърха леко с криле без излишни усилия. Този закон е универсален. Какво прави човекът? Опитва се да плува срещу течението, упорства и се съпротивлява, вместо да плува по течението, постепенно привличайки го на своя страна.

Законът ще работи за вас, ако следвате тези стъпки:

1. Научете се да приемате всичко такова, каквото е. Хора, събития, обстоятелства, не се опитвайте да ги променяте, защото във Вселената всичко е такова, каквото трябва да бъде в този момент. Не мислете, че можете да съперничите на мирозданието.

2. Никога не прехвърляйте отговорността за събития и обстоятелства от вашия живот нито на хора, нито на животни, нито на правителства, нито на ситуации. Вие и само вие носите отговорност за това, което се случва в живота ви. Само не бъркайте отговорност с вина – вие сте отговорни, а не виновни. Всеки проблем е само стъпало нагоре, което трябва да се извърви.

3. Нека съзнанието ви бъде открито, не смятайте, че вашето мнение е истина от последна инстанция. Отворете се за мнението на другите, слушайте ги, не зацикляйте само на вашата гледна точка. Има голяма вероятност, вземайки под внимание мнението на другите, да успеете да намерите път за решаването на даден проблем.

  5. Закон за намеренията и желанията.

Всичко във Вселената се  състои от енергии и информации. Освободете енергията на своите желания и намерения, съобщавайте ги на мирозданието. Този закон работи винаги при спазването на следните стъпки:

- записвайте своите желания, направете списък на желанията, носете го със себе си и често поглеждайте в него — сутрин след като се събудите, през деня, вечер преди сън;

- пуснете свободно тези желания във Вселената с разбирането че всичко, което се случва, така и трябва да бъде;

-  приемайте настоящия момент, живейте в него, а бъдещето ще се прояви в съотвествие с най-съкровените ви желания и намерения.

  6. Закон за непривързаността

Този закон предполата, че когато желаем да постигнем нещо, трябва да се откажем от връзката с резултата от това желание. Не от самото желание и не от намерението да бъде осъществено, а от излишната важност и значимост на резултата. Сега ще разберете как да го направите на практика:

- запазвайте спокойствие и непривързаност към всичко, в което участвате, не си струва да се форсират събития, създавайки нови проблеми;

- въоръжете се с мъдростта за неопределеността и неизвестността, отворете разума си за новото, не се привързвайте към известното, разбираемото и определеното, защото това са окови за ръцете и краката;

- бъдете открити за безкрайността на избора и неограничените възможности. Животът ще стане за вас не поредица от проблеми, а забавно и интересно приключение.

7. Закон за предназначението или дхармата

Дхарма, в превод от санскрит е жизнено предназначение или жизнен замисъл. Всеки човек има специални потребности, както и уникални таланти. Когато проявлението на талантите съвпадне с удовлетворяването на потребностите, настъпват истинско благоденствие и успех. А това може да се постигне със следните стъпки:

- осъзнайте, обичайте и пазете бога вътре в себе си, насочвайте вниманието си към своята същност, култивирайте спокойствие в сърцето си;

- съставете колкото се може по-подробен списък на своите таланти като се постараете да опишете всичко, което умеете, независимо дали ви харесва или не. Вторият списък, който трябва да направите е на нещата, които харесвате и с които обичате да се занимавате. Съпоставете двата списка. Определете съответствията. Заемете се с любимите си дела за собствено благо и за благото на човечеството – така създавате изобилие;

- запитайте се с какво можете да бъдете полезни, как можете да служите, как можете да помогнете на хората? Намерите ли отговори, следвайте ги.

Познаването и прилагането на тези закони е мощен инструмент в промяната на вашия живот към по-добро, към напълването му с лекота, радост и смисъл.

Източник: LifeHack. com

Ключови думи