8 начина да се отървете от негативните мисли

8 начина да се отървете от негативните мисли

Осъдителният глас във вашата глава изпълва съзнанието ви с негативни и разрушителни мисли. Той ви казва, че не сте достатъчно интелигентен или пък, че не работите достатъчно здраво и не заслужавате да успеете.

В главата на всеки един от нас тече постоянен монолог на нашия вътрешен глас. При някои хора този глас е силен, а при други слаб.

Нещата, които той казва, могат да бъдат най-различни. В много от случаите е безобиден, дори полезен - „Не забравяй, че имаш среща с Джон!“. Ако вътрешният ви глас обаче е отдаден на негативизъм и лоши мисли, трябва да знаете как да поемете контрол и да ограничите неговото влияние.

Това са осем начина да се отървете от негативните мисли.

1. Заслушайте се в това, което си казвате на ум, все едно говорите с някой друг.

Никои от нас не би говорил с някой друг по същия начин, по който говорим сами със себе си. Твърде често сме снизходителни, негативни и понякога дори груби. Научете се да се отнасяте със себе си със същото уважение, търпение и състрадание, което давате на всеки друг човек.  

2. Не забравяйте, че някой винаги слуша.

Ако вътрешният ви глас е позитивен, мислите и действията ви също ще бъдат насочени в положителна светлина. Ако е враждебен, мислите ще бъдат негативни и резултатите незадоволителни. Лошите мисли може дори да намалят вашето самочувствие. Припомнете си, че последствията от казано от вашия вътрешен глас са толкова реални, колкото ако говорите с някой друг.  

3. Осъзнайте казаното.

Анализирайте мислите си. Понякога, повтарянето на една мисъл повече от един път, за да осмислите по-добре казаното, е достатъчно, за да се върнем обратно към реалността.

4. Не бъдете толкова строги със себе си.

Ниското самочувствие идва от прекомерно строгата и безмилостна самооценка. Понякога представата ни за самите нас е изкривена от нашите мисли и негативни чувства. Ако сте склонни да бъдете прекалено строги със себе си, потърсете чуждо мнение.

Попитайте вашите колеги какво мислят за вас и обърнете сериозно внимание на техните думи. Другият вариант е да се запитате как бихте оценили човек с способности и постижения, подобни на вашите.

5. Приемете своите несъвършенства.

Никой не е перфектен. Колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре. Всички имаме силни и слаби страни. Ако решите да се фокусирате над своите слабости, а не над силните си страни, ще прекарате живота си, мислейки, че никога няма да бъдете достатъчно успешни в това, с което се занимавате.

Ако вместо това отделите време на нещата, в които сте добър, мислите ви ще бъдат положителни и приятни.

6. Върнете се назад, за да получите по-добра представа.

Ако искате да контролирате вътрешният си глас, направете стъпка назад и наистина се вслушайте в мислите си. Запишете ги в дневник и ги прочетете отново след като измине известно време. Понякога, когато създаваме времево разстояние между нашите преживявания, може да разберем докъде сме стигнали всъщност.

7. Разсейте се, за да рестартирате ума си.

Понякога може да се фиксирате над определени мисли, които започва да се въртят във вашия ум до такава степен, че да не може да обърнете внимание на нищо друго. Ако стигнете до подобно състояние, намерете нещо, което да ви разсее. Спрете да мислите и започнете да действате. Дайте си време, за да разберете какво е правилото нещо за вас.

8. Не всичко, което е било вярно в миналото, е вярно и днес.

Само защото нещо ти се е случило в миналото не означава, че то продължава да има значение в настоящето. Днес сте по-опитни и по-квалифицирани. Вашите мисли и идеи за това какъв сте бил преди нямат никакво значение в настоящето. Някои неща просто трябва да останат в миналото и да се фокусирате над работата, то която зависи бъдещият ви успех.

Накратко, има точно две неща, които могат да бъдат пречка към нашата позитивност и щастие – живеенето в миналото и негативния начин на мислене. Ако успеете да контролирате тези два навика, ще може да гледате света по един по-положителен начин. 

Лоли Даскъл, президент и главен изпълнителен директор на Lead from Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ