Нови 16 500 работни места за безработни догодина

Нови 16 500 работни места за безработни догодина

Нови 16 500 работни места за безработни догодина

Националният съвет за насърчаване на заетостта одобри с пълно единодушие проекта на Националния план за действие по заетостта за 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Документът включва проекти и мерки за заетост и обучение на безработни, които през следващата година ще се финансират със средства от държавния бюджет.

Общият бюджет на плана е 73 млн. лв. С тези средства през 2019 г. се предвижда да се осигури заетост за 16 567 безработни. По плана ще се финансират и проекти за обучение, които ще дадат възможност на близо 11 500 безработни да повишат знанията и уменията си, да повишат квалификацията си и да станат по-конкурентоспособни на пазара на труда. По Плана за заетост ще се осигури и обучение по ключови компетентности на 1000 заети в микро и малки предприятия.

През следващата година мерките за заетост и обучение ще са насочени приоритетно към продължително безработните, безработните до 29 години и над 50 години. Сред целевите групи са още хората с трайни увреждания и икономически неактивните хора, които имат желание да работят.

През 2019 г. се предвижда безработицата в България да е 4,8 на сто, а заетостта сред населението между 15 и 64 г. - 68 на сто.

Приоритетните направления в Плана за действие по заетостта през 2019 г. ще са подкрепата за насърчаване на икономическия растеж, подобряването на бизнес средата, развитието на основни сектори на икономиката и тяхното въздействие върху заетостта. Сред основните задачи на документа е и подготовка за бъдещите промени в труда под въздействие на новите технологии, подкрепата на заетостта в малките и средните предприятия, развитието на регионите и подобряването на функционирането на пазара на труда.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ