Една техника за визуализация, препоръчана от спортен психолог

Една техника за визуализация, препоръчана от спортен психолог

Една техника за визуализация, препоръчана от спортен психолог

Може би свързвате визуализацията със съветите за подобряване на личното настроение и житейска самопомощ, но някои от най-големите спортисти в света я взимат доста на сериозно. Тя дори им помага в работата. 

Д-р Майкъл Джървейс е спортен психолог, който предпочита термина "създаване на образи" или "въображение", пред "визуализация", разказва Business Insider. Той смята, че по-скоро така може да се нарече тази техника, защото при нея се използват всички сетива, не само зрението да си представиш нещо като картина. Психологът обясни подхода пред Тим Ферис в епизод от шоуто на Ферис "Fearless", както и в подкаст. 

Джървейс е работил със спортисти на отбора по американски футбол в САЩ Seattle Seahawks по време на участието на тима в Super Bowl XLVIII и XLIX, както и с олимпийски златни медалисти, UFC бойци, австрийския скайдайвър Феликс Баумгартнер, който направи рекорд, скачайки на Земята от стратосферата през 2012 г.

Психологът споределя, че неговият подход за психологическо трениране е в общи линии един и същ. Той е и универсален, в смисъл че може да се приложи от хората в живота им в различни случай, например при представяне на презентация пред публика или друго. 

Техниката е следната: Джървейс казва на всички спортисти да се запитат: "Каква е идеалната ми конкурентна нагласа?" и " Какви са стратегиите, които мога да впрегна лично аз, за да я включа в действие?". Става дума за създаване на усещане какво работи конкретно при този човек, като думи в ума му се свързват със специфични чувства (на успех), така че чувствата в момента, които не са добри, да могат да бъдат заменяни с други подходящи, или пригаждани към ситуацията.

Както знаем, мислите създават чувства или емоции, а емоциите провокират действия. 

Щом тези "параметри" са нагласени, или правилната умствена нагласа е открита, спортистът може вече да използва и въображението, или да си представи своя успех.

Като цяло подходът на психолога може да бъде определен като размисъл, който да доведе до прозрение и мъдрост, съчетан с използване на въображението след това (визуализация), за ускорено и подобрено действително представяне. 

Някои спортисти избират да съпътстват визуализацията с музика, но според Джървайс това е разсейващо. По-добре е спортистът да отиде някъде, където няма никой, който да го притеснява, и да затвори очи...

Целта е да се създаде толкова реалистично изживяване чрез умствена нагласа и въображението, че тялото да повярва, че всичко това може да бъде реално. Това е техника на всички сетива. То е превключване в настройка "Да, мога", "Включване" или "филм", който се случва, докато създаваме идея как биха изглеждали нещата при успеха ни. Този филм е изпълнен с цвят, звуци, миризми и вкусове. Той е чист и свеж, позитивен. 

В това състояние спортистите си представят как техния мач ще започне, ще се развие добре и как ще се почувстват при победата. 

Докато при практикуване на медитация чрез йога се подобрява фокуса на човека или умението да сме тук и сега, практикуването на въобжанение води до реални преживявания, след като умът е превключен и трениран за реалното нещо. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ