Щастието е пътуване, а не крайната цел

Щастието е пътуване, а не крайната цел

Щастието е пътуване, а не крайната цел

Една приятелка, ще я наречем Поли съкратено от Полиана по причини, които ще станат очевидни, е безмилостно позитивна. Винаги весела. Винаги ентусиазирана. Тя е най-щастливият човек, когото познавам. Само дето според нея тя не е такава. Тя казва, че често е нещастна, особено когато наистина се чувства щастлива... но след това си мисли, че трябва да бъде наистина щастлива.

Например, когато е навън с приятели. Тя се забавлява, но сe пита дали не трябва ли да се забавлява повече? Или когато нейната компания получи нов клиент; успехът е задоволителен, но не трябва ли успехът да бъде по-удовлетворяващ? Тъй като тя знае, че щастието е не само хубаво нещо, но е и добро за нея, тя иска да бъде по-щастлива. Затова тя работи усилено, за да бъде по-щастлива. По собствените й думи тя е съсредоточена и почти погълната от това да бъде по-щастлива. Което я прави по-малко щастлива.

Тя обаче не е сама. Изследване, публикувано в Emotion, установи, че опитвайки се да бъдете по-щастливи, когато вече сте щастливи - може да работи срещу вас и да причини по-високи нива на нещастие.

Както пишат изследователите, оценяването на щастието може да бъде самоунищожително, защото колкото повече хората ценят щастието, толкова по-вероятно е да се почувстват разочаровани. Парадоксално, следователно, оценяването на щастието може да накара хората да бъдат по-малко щастливи, точно когато щастието е наблизо.

Резултатът е форма на това, което обикновено е известно като „токсична позитивност“. В някои случаи токсичната позитивност включва опит да убедите някого, че всичко е наред, вместо да слушате и да съчувствате и да им позволите да се справят със сериозен проблем по по-естествен и здравословен начин.

В случая на моя приятелка, нейният постоянен стремеж да намери още по-светла страна на всяка положителна ситуация я кара да подценява това, което всъщност чувства, и да го обработва по нездравословен начин. За да обобщим всичко: Опитът да бъде по-щастлива я прави по-малко щастлива.

Какво можете да направите, ако това се случва и при вас?

Дайте приоритет на позитивността, а не на щастието. Изследователи, провели проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Positive Psychology, разделиха участниците в две основни групи: 

  • Хора, които ценят щастието: Оценителите на щастието се съгласиха с твърдения като „Загрижен съм за моето щастие, дори когато се чувствам щастлив“ и „Ако не се чувствам щастлив, може би нещо не е наред с мен“. Те също се съгласиха с твърдения като „Виждам себе си като неуспешен в живота, когато се чувствам депресиран или тревожен“.
  • Хора, които дадоха приоритет на позитивността: Тези хора дадоха приоритет на позитивността и се съгласиха с твърдения като „Структурирам деня си, за да увелича максимално щастието си“ и „Търся и подхранвам своите положителни емоции“.

Резултатът? Хората, които ценят щастието, които са очаквали да бъдат щастливи, са склонни да се борят, когато са изправени пред отрицателни емоции. Те се чувстваха като неуспели.

От друга страна, хората, които дават приоритет на позитивността, виждат негативните емоции като част от живота. Резултатът е по-голяма степен на емоционално разнообразие. Както показват изследванията, изпитването на положителни емоции и отрицателни емоции е съществен аспект на цялостното здраве и субективното благополучие.

Понякога ставаш. Понякога падаш. Това, което има значение, е да работите през паденията, за да се върнете нагоре. Или както биха казали стоиците: Макар че не можете да контролирате какво се случва с вас, можете да контролирате как реагирате. Съсредоточете се върху това как реагирате, когато нещата не вървят както трябва. Фокусирайте се върху това, което можете да направите, а не върху това как се чувствате и в резултат на това в дългосрочен план всъщност ще се почувствате по-щастливи.

И като говорим за дългосрочен план, дайте приоритет на бъдещото щастие. Нека се върнем обратно към проучването, публикувано в Emotion. Изследванията показват, че стремежът да повишите нивото си на щастие "в момента" е по-вероятно да доведе до намаляване на чувството за благополучие.

Ключът? Дайте приоритет на поведението в момента, което вероятно ще доведе до бъдещо щастие. Помагайте на другите. Упражнявайте се. Работете за постигане на дългосрочна цел. Изграждайте навици, които ви правят по-здрави, по-богати и по-мъдри.

Накратко, гледайте на щастието като пътуване, а не като дестинация. И като страничен продукт от това, което правите, а не от това кои сте. 

Източник: Джеф Хейдън за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ