Управление

Лица

|

Няма място за скука

Няма място за скука

В наши дни всички фирми разчитат на видео разговорите. Въпреки че виртуалните конферентни разговори позволяват на екипите да се свързват по време на тази глобална пандемия, със сигурност има какво още да се направи по отношение на ангажираността на служителите. Тъй като все повече екипи започват да работят отдалечено, е време бизнес лидерите да развият своите умения за виртуална комуникация, пише Business Insider.

При личните срещи има много моменти на истинска ангажираност, които се случват преди, по време и след това и помагат на хората да останат свързани. От усмивката или смеха, споделени по време на срещата, потупването по гърба след добре свършена работа до малките приказки около масата в очакване на срещата да започне - всички тези моменти помагат на членовете на вашия екип да останат свързани и ангажирани.

За да „спечелите“ виртуално вниманието на екипа ви, от съществено значение е да преминете от обикновеното предоставяне на информация към ангажиране и вдъхновяване на вашия екип за действие. Ето пет начина, по които можете да ангажирате екипа ви по време на следващата виртуална среща:

1. Наблюдавайте езика на тялото си - Езикът на тялото е от решаващо значение за общуването. Казва се, че езикът на тялото ви казва това, което вашите думи не. Вашите жестове, стойка и мимики дават ценна обратна връзка на вашия екип, която им помага да се свържат. Липсата на тези изрази затруднява ангажирането на вашия слушател. Важно е да опитате и да жестикулирате както обикновено и не забравяйте да поглеждате в камерата, за да създадете усещане за зрителен контакт с вашия екип. Избягвайте да се накланяте твърде назад, да кръстосвате ръце и да затваряте тялото си пред екипа си. Езикът и жестовете на тялото ви трябва да бъдат също толкова отворени и привлекателни, колкото и думите, които използвате.

2. Вдъхнете живот на виртуалните срещи - Имате пълнен дневен ред, който да покриете, и честно казано искате да приключите срещата. Но как очаквате екипът ви да инвестира във вас, ако не отделите време да превърнете тези работни бизнес срещи в увлекателно преживяване за тях? Тук могат да ви помогнат "ледоразбивачите" били те 30 секунди или 30 минути. Те дават на екипа ви така необходимата умствена почивка, като им помогне да останат ангажирани през останалата част от срещата. 

3. Използвайте гласа си - В една виртуална среща няма място за т.нар. „корпоративен монотонен глас“. Трябва да работите върху промяна на тона, скоростта, силата на гласа, паузите и произношението. Това не само кара хората да се ангажират и да слушат какво казвате, но им помага и да усвоят съобщението ви. Ако искате аудиторията ви да бъде развълнувана в началото на разговора, тогава тя трябва да чуе вълнението в гласа ви. Може би искате да създадете усещане за спешност с една от точките си в дневния ред, така че наблягате на определени думи и увеличавате скоростта на говорене. Когато имате прекалено много срещи през деня и ви е скучно, вашият екип може да чуе това във вашия тон. Не забравяйте, че ако искате да вдъхновявате, гласът ви трябва да вдъхновява.

4. Създайте програма за ангажиране - Точно както създавате дневен ред на срещата, създайте за себе си програма за ангажиране, която да ви напомня за вашата крайна комуникационна цел. Този ред не трябва да се споделя с екипа, но ще ви напомня да спрете да бъдете „говорещата глава“ и да започнете да бъдете истински човек и да ангажирате екипа. Има няколко техники, които можете да използвате, за да ангажирате екипа си, като "ледоразбивачите", които вече обсъдихме, упражнения за мозъчна атака на екипа и използване на чат в софтуера за видео разговори. Не забравяйте да държите и някои инструменти за „повторно ангажиране“, когато усетите, че енергията на групата намалява. Те ще ви помогнат да върнете нещата в релси.

5. Включете екипа си - Един сигурен начин да запазите хората ангажирани е да ги привлечете. Помолете членовете на екипа да ви помогнат с упражненията. Може би някой от по-динамичните членове на екипа може да води "ледоразбивача" една седмица. Задавайте въпроси. Привлечете хората към разговора. Потърсете определени членове на екипа преди срещата и ги помолете да намерят и споделят някои данни, които ще ви помогнат да подкрепите опорните си точки на говорене.

В момента всички сме изправени пред предизвикателства да се адаптираме към тази „нова норма“ на общуване на работното място. И изглежда, че ще продължим да работим дистанционно за непредвидимо дълго време, използвайки виртуалните срещи. Най-важното нещо, което лидерите могат да направят в момента, е да се съсредоточат върху автентичната връзка и ангажираността с членовете на своя екип. Ако искате да се свържете с хора във виртуална обстановка, трябва да вложите време, усилия и внимание, за да го направите. Тези пет стратегии ще ви помогнат да ангажирате членовете на вашия екип и да гарантирате производителността за дълго време. 

Източник: Business Insider

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ