Да превърнем токсичните колеги в съюзници

Да превърнем токсичните колеги в съюзници

Да превърнем токсичните колеги в съюзници

Всички имаме колеги, които изискват по-специално отношение по време на работа. Те са агресивни, арогантни и некомуникативни. Колкото и да се опитвате, никога няма да ги промените.

Не бързайте обаче да се отчайвате. Човек може да постигне мир дори с най-лошите си врагове. Това са седем съвета, които ще ви помогнат да превърнете токсичните колеги в съюзници, а с малко късмет и в приятели.

1. Трябва да се „пренавиете“

Истината е, че всичко е във вашата глава. Ако преди шест месеца сте били с негативно първо впечатление от новонанеслия се до вас съсед, то най-вероятно и до днес не сте с особено позитивно мнение за него. Осъзнайте, че негативните първи впечатления може да замъглят вашата преценка и опитайте да преосмислите възприятието си за този човек, започвайки на чисто като със всеки друг, който срещате за първи път.

2.  Проблемът е във вас

Да, правилно чухте. Дори най-неприятните хора имат приятели. Какво означава това? Ако намирате някого за напълно непоносим, това говори повече за вас, отколкото за тях.

Известният психолог Карл Юнг стига до извода, че основната причина, поради която някои хора ни дразнят толкова много, идва от факта, че те ни напомнят за „тъмната страна“ на нашата личност. Тъмната страна на Аз-а включва всички наши характеристики и черти, които не харесваме, частите, от които опитваме да се разграничаваме и подсъзнателно отричаме тяхното съществуване. Така че, в много случаи нещата, които ни дразнят най-много у другите хора са нашите собствени недостатъци и слабости, отразени в чуждата личност.  

За да се справите с тази пречка, трябва да промените начина, по който мислите. Вместо да казвате „Г-н Х е изключително дразнеща личност“, може да кажете: „Изключително се дразня от г-н Х.“ Това ще ви помогне да се „пренавиете“ и да дадете втори шанс на човек, който може би не заслужава вашето отношение.

3. Време е да пренебрегнете някои недостатъци

След като осъзнаете, че не винаги вината е в ответната страна, може да се научите да пренебрегвате някои черти на този човек, които намирате за неприятни. Как да го направите?

Помислете за ваш близък приятел или член на вашето семейство. Избройте наум всички черти на неговия характер, за които се сещате. Най-добрият ви приятел може да бъде лоялен и щедър, но и изключителен инат, който отказва да признае грешките си. Защо неговият инат не е проблем за вас? Отговорът е прост, всички ние пренебрегване недостатъците на нашите близки в името на нашата връзка с тях.   

За да може да оцените справедливо някой друг, трябва да го приемете по същия начин, по който приемате собствената си несъвършена личност.

4. Намерете обща допирна точка

„Често давам на хората задачата да научат пет факта, за колега, с който работят, но не харесват. В кое училище е учил, какви са неговите хобита, от колко време работи тук и други подобни. Това ги принуждава да прекарат повече време с този човек и да задават въпроси, за които преди това не са се и замисляли. Често, в резултат на това те откриват общи области на интерес и сходни ценности и разбирания. В светлината на новото знание за този човек, зоните на раздразнение стават все по-повърхностни и незначителни за техните отношения.“, казва Ави Шатзкес, консултант по мениджмънт в ADS Talent Consulting.

5. Проведете разговор

„Колегите често сами разрешават споровете по между си, затова първо им давам време и пространство, за да изгладят отношенията си. Ако това не проработи, взимам нещата в свои ръце и провеждам с тях директен и уважителен разговор, които в повече случаи оставя всички засегнати страни доволни от резултата. В повечето случаи хората осъзнават в някаква степен, че тяхното поведение е неприемливо и когато биват изправени пред тази истина те опитват да се променят. Разбира се, понякога те просто не знаят, че поведението им не се приема добре, но независимо от спецификата на ситуацията, откритият разговор винаги може да бъде от полза.“, твърди Уил Бенис, психолог от Locus Workspace.

6. Използвайте природните елементи

Нашите личностни черти отговарят на четирите основни природни елемента - огън, вода, земя и въздух. Хората с огнена природа се разпалват бързо и тяхната ярост трудно угасва. В този случай вие трябва да реагирате с елемента вода, като останете спокойни и адаптивни. Никога не отвръщайте на огъня с огън.

Отделете време, за да анализирате собствената си емоционалност. Това ще ви помогне да разберете защо някои хора предизвикват у вас негативни реакции.

7. Не изпускайте юздите

Да приемем, че сте се вслушали в предходните съвети и сте положили сериозни усилия, но нищо не се е променило, защото токсичния колега просто отказва да поеме подадената ръка. Мислите, че не може да контролирате начина, по който това ще ви повлияе? Грешите.

В своят бестселър „Човекът в търсенето на смисъл“ Виктор Франкъл описва силата на перспективата. „На човека може да се отнеме всичко освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере собствения си път.“, казва Франкъл.

Само и единствено от вас зависи начина, по който ще решите да отговорите на чуждото отношение. 

Ари Золдан, главен изпълнителен директор на Quantum Media Group, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ