Колко време ни е нужно, за да вземем правилното решение?

Колко време ни е нужно, за да вземем правилното решение?

„Как мислят решителните хора?“ Този въпрос бил поставен пред потребителите на американския сайт за споделяне на опит и съвети Quorа, посочват от Inc.com

Аурен Хофман, главен изпълнителен директор на SafeGraph, споделя своето мнение по темата пред Quora:

Различните хора се нуждаят от специфични периоди от време, за да направят най-правилния избор, на който са способни. Важно е да разберете в какъв срок от време се справяте най-добре, когато става въпрос за вземане на решения, и да се съобразите с него, преди да изберете професията, към която да се насочите.

За по-лесно, ще разделим времето на три отделни категории:

Микро време, Кратко време и Дълго време

В категорията „микро време“ попадат решенията, които човек взема в рамките на една секунда.

Тези решения са в голяма степен автоматизирани, защото времето, в което се правят, не е достатъчно за нормалната обработка на информацията от мозъка.

На големите атлети им се налага да вземат подобни решения постоянно. В крайна сметка, в много от случаите тези решения зависят от мускулната памет и следването на повтарящи се модели на поведение. Спортисти, войници, пилоти и много други професионалисти се нуждаят от отлични способности за реакция в рамките на една секунда.

Същото може да се каже и за шегаджиите и комедиантите. Все пак, импровизацията е основна част от тяхната работа, а всички знаем, че за нея са нужни остър ум и мигновени реакции.

Под „кратко време“ имаме предвид период в рамките на няколко минути.

Повечето изпълнителни директори взимат най-добрите си решения именно в този период от време. Те трябва да обработят информацията бързо и да направят решителен избор. Дори и да не са взели най-доброто решение, лидерите не могат да си позволят да изглеждат неуверени, защото това се отрзява върху продуктивността на техните служители.

Вземането на решения в период между една минута и един час не е лесно, но ви дават достатъчно време за да обмислите въпроса и да дискутирате възможните избори заедно с вашите колеги и доверени съветници.

Категорията „дълго време“ включва решения, които се вземат в рамките на дни или дори месеци.

Тук обикновено попадат интелектуалците и великите мислители. В много от случаите тези хора имат докторска степен и признания от престижни организации.

Хората, попадащи в тази категория, обработват огромни количества информация, събрана от най-различни източници,  за да достигнат до информирано заключение по дадена тема.

По мое наблюдение, хората, които отделят най-дълго време, за да вземат решение, често стигат до най-дълбоките изводи. От друга страна, те са тези, които най-трудно променят мнението си, когато се докаже, че грешат( най-вероятно, защото са отделили много време и усилия, за да вземат решението).

Преди да изберете вашия професионален път на развитие, трябва да разберете, в коя от тези категории попадате самите вие.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ