Проста стратегия за фокусиране на екипа

Проста стратегия за фокусиране на екипа

Творчеството е нож с две остриета. Въпреки че новите идеи вълнуват хората, те идват с реална цена. Например, когато изпълнителен екип обмисля нови идеи, той може да ги подложи на изпитания, за да разбере кои от тях имат най-голямо икономическо и бизнес въздействие. Всяка идея трябва да спечели пътя си до върха на планината със своите заслуги. Това е лесната част.

Това, което се случва по-нататък и което е много по-сложно, е намирането на капацитет в организацията да преследва тази нова идея. Когато една организация реши да преследва нова идея, тя е принудена да вземе трудно решение. Как трябва да се справят с уникалната възможност? Отговорът е "Убийте 2 и добавете 1". 

Една от опциите е да го добавите към списъка, с който вашите хора да се справят. За да преследва правилно тази нова възможност, организацията трябва да отклони хора и ресурси от някъде другаде. И тогава започват проблемите. За да осъществи новата идея, ръководството може да поиска от екипа да работи допълнителни часове или да намери начини да стане по-ефективен, за да свърши работата. Но резултатът може да е масов "бърнаут" сред служителите.

Друга реална опасност тук е, че колкото повече идеи преследва вашият екип, те не само ще рискуват да "изгорят", но и ще загубите фокус. Както казваше Лари Босиди, бившият главен изпълнителен директор на Allied Signal, всяка организация се нуждае от три области на фокус. В противен случай ръководството е извършило основния грях да размие ресурсите си.

Определяне на приоритетите 

Какво можете да направите, ако една организация не трябва да преследва всяка нова идея и възможност? Много организации се обръщат към една обща стратегия, за да заменят една инициатива с друга. Ако приоритетът е да се преследва новата идея, например, ръководството определя друга област, която трябва да бъде унищожена: "Добавете 1, убийте 1".

Въпреки че този подход може да има смисъл, той не е достатъчен. Често това включва добавяне на нова значима инициатива и след това убиване на нещо малко и незначително. Все още сте оставили екипа си с недостатъчни ресурси и претоварен. Те все още имат твърде много приоритети, върху които да се съсредоточат.

Правете повече с по-малко 

Опитът ми показва, че най-фокусираните и ефективни организации разчитат на това, което бихме могли да наречем подход "Убий 2, добави 1". С други думи, ако искате екипът да преследва нова възможност, той също трябва да спре да прави две други инициативи. Това е пренебрегваната тайна за подпомагане на екипите да останат фокусирани и ефективни в изпълнението на задачите им.

Вместо да изглежда зает, опитвайки се да изпълни 5 или 6 проекта наведнъж, екипът ще свърши повече, като избере само шепа проекти, върху които да се съсредоточи по всяко време. След завършване на тези проекти, те могат да преминат към елементи с по-нисък приоритет. 

Устойчиви иновации

Дисциплината на премахване на две идеи за всяка една, която добавяте, ще осигури нарастващ фокус за вашия екип. Фокусът означава, че проектите наистина имат значение и те ще се свършат по-бързо.

Така че следващия път, когато някой от екипа ви дойде при вас с нова идея за преследване, усмихнете се. И след това задайте въпроса: "Добре, но кои две неща ще убием първо, преди да започнем това?" Отговорите, които получавате в отговор, ще помогнат на екипа ви да се превърне в стройна и фокусирана машина за изпълнение. 

Източник: Джим Шлексър за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ