Простички трикове, с които лесно ще научите всеки език

Простички трикове, с които лесно ще научите всеки език

Простички трикове, с които лесно ще научите всеки език

От сън спомен няма, и може би това е причината т.нар. „сънна метода“ за изучаване на езици да не е дал масов полиглотски ефект до сега. Но затова път няколко простички трика, основаващи се на доказани теории, ще ви свършат много по-добра работа и ще ви помогнат лесно и без напрежение да научите практически всеки език.

#1.Строгост

Първият трик може би ще отприщи порой от проклятия у всички училищни прeподаватели, защото гласи: отпуснете му края, намалете нивото на самоконтрол. Престанете да бъдете строги към себе си и оставете настрана граматиката – на това ниво, тя няма да ви помогне да усетите езика и да го проговорите. Вместо това състредоточете се върху лексиката. Съставяйте изречения, като се опитвате да звучат правилно, но не се ядосвайте на грешките си. Дайте приоритет на дългите устни и писмени беседи и диалози. Нямате събеседник? Тогава четете монолози на глас. Колкото по-дълги – толкова по-добре. Ако забравите някоя дума, не се опитвайте дълго и мъчително да си я спомните, продължавайте нататък с една, единствена идея – да предадете основния смисъл.

#2. Увереност

Представете си се в ситуация, в която диалогът е абсолютна необходимост. Включете фантазията си: например, ваши приятели са блокирани в горящ влак в Англия! Вие се втурвате да помагате и е жизнено важно бързо и правилно да обясните ситуацията на спасителните служби и да поискате помощ! Или пък далеч не толкова екстремен и дори приятен вариант – разхождате се в лъскав шопинг център и изведнъж ви заговаря Робърт Дауни-Младши! Вживейте се в тези пикови ситуации и започнете да говорите. Човешкият ум не различава в детайли реални от въображаеми стресови ситуации и ги преживява с еднаква интензивност. Разигравате реална ситуация, репетирате за нея и когато наистина се озовете пред неизбежната необходимост да говорите на чужд език, ще се справите.

#3. Отдих

Правете почивки! Ако упорито не можете да си спомните нещо, станете и се поразходете. Излезте да потичате. Направете си сандвич – няма значение какво ще вършите, важното е да превключите на друга дейност. Това е като рестарт за ума, който му позволява да започне отново да мисли по-ясно.

#4. Концентрация

Забравете училищните техники: „още не съм готов, трябва да повторя още веднъж“ и прочие. Започнете ли занятие, приемете, че трябва да действате сега и веднага – да говорите именно в този момент, а не след пет минути или след пет години. Най-важното е да се научите спонтанно, без задръжки да излагате своите мисли.

#5.Награда

Похвалете себе си за всеки успех, дори и за най-малкия. Помнете, че изучаването на чужд език само по себе си вече е награда, но награда, която не е толкова близо. Поощрявайте етапите на придвижването към нея – ще ви бъде по-лесно, ще бъдете по-продуктивни. Свързвайте съзнателно позитивните емоции с процеса на обучение – звучи като фраза на самозван лечител, но, повярвайте, работи!

Източник: Trendymen

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ