Стъпка по стъпка към вашата бизнес ниша

Стъпка по стъпка към вашата бизнес ниша

Стъпка по стъпка към вашата бизнес ниша

Най-важният аспект от създаването и управлението на успешен бизнес е познаването на идеалните клиенти във вашата конкретна ниша. Вашата целева аудитория е групата от хора, които попадат в подобна демографска група със споделени интереси, ценности и вярвания. Когато сте наясно с вашата конкретна ниша, ще бъде много по-лесно да идентифицирате вашата целева аудитория. След като разберете коя е вашата целева аудитория, ще можете да приложите своя маркетинг, включително процеса на разработване на вашето съдържание и продукт. Ето защо изборът на ниша никога не бива да се подценява.

Най-добрият начин да изберете ниша е първо да решите какво харесвате и в какво сте добри. По този начин ще можете да печелите от страстта и уменията си. С комбинирането на двата ключови фактора ще можете да изградите силна основа за вашия бизнес. Правенето на нещо, което харесвате, ще ви държи мотивирани в дългосрочен план. Това ще бъде основният двигател, който ви кара да продължавате винаги, когато ви се прииска да се откажете. Ако правите нещо, което не ви харесва, имате по-голям шанс да се откажете, тъй като ще бъде по-трудно да останете мотивирани. А когато сте добър в това, което обичате да правите, ще имате способността да решавате проблеми на този конкретен пазар, защото използвате набор от умения, който вече имате.

Идентифицирайте проблемите на вашата целева аудитория 

Изграждането на печеливш бизнес е свързано с разбирането на проблемите и желанията на вашата целева аудитория и възможността да преодолеете пропастта, за да им помогнете да стигнат до мястото, където искат да бъдат. За да разрешите техните проблеми, първо трябва да сте наясно с проблемите, пред които са изправени. 

И така, как да разберете пред какви проблеми са изправени? С интернет на една ръка разстояние можем лесно да търсим ключови думи в Google, за да разберем пред какви предизвикателства са изправени нашите потенциални клиенти. Групите във Facebook и Quora са страхотни платформи за откриване на въпросите, които хората задават. Те също така са идеални места за пазарни проучвания. Разгледайте дискусиите, които се провеждат, и се опитайте да забележите какви въпроси задават и пред какви проблеми са изправени.

Проучете конкуренцията си

Важно е да познавате конкуренцията си, за да разберете наистина къде стоите, за да можете да определите рентабилността на пазара. Разбирането на вашите конкуренти ще ви позволи да идентифицирате пропуските на пазара и да запълните празнината. Ще трябва да установите своето уникално предложение за стойност и да определите дали пазарът е пренаситен или не. Познаването на вашите конкуренти ще ви даде представа как да ги изпреварите, като изучите техните силни и слаби страни. Анализът на конкурентите и наблюдението на вашето представяне ще ви помогнат да бъдете добре подготвени да правите подобрения по пътя.

Определете потенциалната рентабилност 

По време на вашето пазарно проучване трябва да имате представа за рентабилността на вашата ниша, докато събирате информация. Някои пазари са склонни да се представят по-добре от други, защото са вечнозелени, което означава, че на тези пазари винаги има търсене. Можете да провеждате пазарни проучвания с помощта на Google Trends, за да намерите актуални теми и ключови думи, които са много търсени. От решаващо значение е да определите дали хората в избраната от вас ниша са готови да платят за това, което можете да им предложите. 

Потвърдете идеята си 

Последното нещо, което искате да направите, преди да вземете решение за вашата ниша, е да потвърдите идеята си, като проведете тест. Можете да използвате уеб сайтове за групово финансиране, като Kickstarter, за да потвърдите идеята си за продукт. Можете също да създадете целева страница в MailChimp и да започнете да събирате потенциални клиенти, само за да видите колко добре върви промоцията и дали избраната от вас ниша има някакво търсене. Един бърз начин да направите това е като пуснете няколко платени реклами, за да насочите потребителите към вашата целева страница и да измерите ефективността на рекламите си.

Най-лошото нещо, което може да се случи, е да изберете ниша с ниско търсене, да регистрирате вашата компания и да стартирате уебсайта си, само за да разберете, че никой не иска вашите продукти или услуги. Това са грешки, които можете да избегнете, ако приложите всички тези стъпки, преди да финализирате своята ниша и да задействате нещата.

Създайте здрава основа 

Може да изглежда уморително да се провежда проучване на пазара и анализ на конкуренти, но всяко стартиращо предприятие трябва да изгради силна основа. Важно е да разбирате както конкурентите, така и клиентите си, за да можете постоянно да подобрявате маркетинга си. Когато правите това, вие укрепвате своето уникално стойностно предложение с течение на времето и създавате марка, която се откроява.

Източник: Скарлет Винсент, маркетинг треньор и експерт в социалните медии, за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ