Сюрреалистичните сюжети могат да ни направят по-умни

Сюрреалистичните сюжети могат да ни направят по-умни

Сюрреалистичните сюжети могат да ни направят по-умни

Сюрреалистичните книги и филми могат да ви направят по-умни, разкриват нови изследвания. Историите на Франц Кафка или филмите на виртуоза на абсурда Дейвид Линч могат да стимулират импулса за учене. Дори и Галерии  с неприятни усещания, като тези за абсурдността на живота в някои ситуации, биха предизвикали сртемеж към познание

Причината е, че сюрреалистичните или безсмислените неща карат ума ни на всяка цена да търси смисъл. А когато хората са по-мотивирани да търсят смисъл, те учат по-добре, установиха психолози.

"Идеята е, че когато сте изложени пред една неопределима заплаха - нещо, което в основата си няма смисъл - мозъкът реагира, като търси някаква друга структура в заобикалящата среда. И се оказва, че тази структура може да няма нищо общо със заплахата", обяснява д-р Травис Проулкс, автор на изследването.

За проучването група хора са прочели кратка история от Франц Кафка, включваща безсмислена поредица от събития. Една версия на историята е пренаписана, за да има повече смисъл и да се чете от контролна група. След това и двете групи са получили задача да откриват скрити поредици от букви. Хората, прочели безсмислената история, са открили повече букви, очевидно мотивирани да намерят смислена структура. Те са установили скрития модел по-добре, отколкото другите участници.

Второ проучване принудило група хората да почувстват безсмислието на собствения си живот, чрез посочване на редица противоречивите решения, които някога са взели.

"Вие получавате един и същ ефект, независимо дали четете Кафка или имате усещането за разбита самоличност. Хората се чувстват неудобно, когато се нарушават очакваните им асоциации и това създава несъзнателно желание да се разбере заобикалящата среда. Това чувство на дискомфорт може да дойде от сюрреалистична история или от съзерцаване на своето противоречиво поведение, но по един или друг начин хората искат да се отърват от нея. Така че те са мотивирани да научат нови модели", обяснява д-р Проулкс.

"Ако обаче очаквате, че ще се сблъскате с нещо странно или необичайно, няма да изпитате същото противоречиво чувство. Може да бъдете разтревожени, но няма да покажете същата способност за учене. Ключът към изследването е, че участниците са били изненадани от поредицата неочаквани събития и не са имали никакъв шанс да ги разберат. Затова са се стремели да разберат нещо друго", казва д-р Проулкс.

Източник: PsyBlog

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ