Тайните оръжия на успешните жени

Тайните оръжия на успешните жени

Тайните оръжия на успешните жени

Списъкът от фактори, които определят доколко са успешни жените, в наши дни е доста дълъг и се простира не само с дома и възпитанието на децата, но и с кариерата, себереализацията, проявите на творчество и положението в обществото.

Правилата за успех от различни гурута се изливат над хората като от рог на изобилието - от най-различни медии, книги, но и от съмнителни източници, затова е добре да обясним какво е определящо за женския успех и търсим мнението на утвърден психолог и сексолог, каквато е Галина Дмитриева от руски тренинг център, разказва woman.rambler.ru.

Главното, по нейни думи, е да определите своите критерии, защото да преследвате неща, които изглеждат важни за другите хора, означава да се отдалечите от своята истинска цел. А това не ви е нужно.

Критерият за успешен човек е само един: този човек е щастлив и доволен от живота си.

Мнозина смятат, че това е въпрос на късмет, но щастливият и хубав живот е на практика резултат от кураж и упорито следване на личните желания и потребности. За да ги разпознаете и приложите правилно, са ви необходими следните неща:

Избирайте само свои лични критерии за успех

При избора на жизненоважни цели често се ръководим не от личните си интереси и желания, а споделяме “общоприети“ съждения и критерии, например повече пари, допълнително образование, покупка на кола, ново жилище, смартфон. И така, асо в детството си сме мечтали да станем балерини, актриси, стюардеси или нещо друго, а се окажем в друга житейска роля, дори тя да е много престижна, се чувстваме абсолютно нещастни.

Ефектът на обществените ценности е много лесно да се проследи, например във фитнеса, където мнозина отиват не за удоволствие, а от страх да не бъдат дебели, нещастни и съответно – неуспешни. За да определите дали не сте попаднала в този психологически капан – „общественият избор“, се запитайте: „Защо правя това? Дали не защото моите родители/приятели/колеги са ми казали, че е правилно и хубаво?“

Това се отнася и за омъжването, и за децата – не бива да сключвате брак и да раждате само, защото повечето хора мислят, че в тези неща се заключава основната женска себереализация.

Постоянно играйте“

Не в смисъл да сте притворени и лъжовни, а в отношенията си към другите хора, работата, любовта, провалите и възходите да подхождате като на игра с хазартно отношение – да поемате рискове и да се стремите към нови и нови нива. Спомнете си усещането, когато с приятелите като деца сте играли на компютърни игри – именно това чувство на веселие, лекота и удовлетворение, усещането, че можете във всеки момент да започнете наново дава нужната лекота и енергия, необходими за постигането на успех.

Обичайте се

Да, това звучи много банално и почти всички психолози го повтарят до втръсване – колко е важно да се обичаме. Но в действителност е много сложно, защото любовта към себе си не е мантра. Аз съм най-хубавата и най-свежата и симпатичната и най-умната и най-привлекателната… това е всекидневна грижа за себе си и умение да разберем колко сме ценни и колко са важни чувствата, мислите и желанията ни. Именно вие сте най-достойните за уважение, добро отношение, любов и удоволствие.

Ако не мислите така, ще разрушите живота си отвътре, привличайки към себе си хора, които ви вредят, обезценявайки своите успехи – лични и професионални. Това създава така нареченото от психолози „нересурсно състояние“, при което човек няма енергия, стремежи, нито физически и морални възможности да постига каквото и да било.

Във филма „Бохемска рапсодия“ Фреди Меркюри среща човек, с когото по-късно ще сподели последните години от живота си в любовта. Техният диалог е следният:

„- Ти ми харесваш.

-Ти също ми харесваш. Намери ме, когато разбереш, че харесваш себе си.“

На кого му трябва човек, който не е нужен сам на себе си? Кому ще се хареса този, който не харесва себе си? Никому, затова обичайте се – най-важното правило за успех.

Умейте да се настройвате правилно

Преди всяко важно събитие: среща – любовна, делова, даже преди скок с парашут търсете онова, което ще ви помогне да се отпуснете, ще ви балансира и ще ви помогне да възприемате най-правилното поведение.

Ако никога не сте си купували „щастливи бикини“, с които се получават няколко оргазма подред, а после да отидете на важно интервю – направете го. Ако никога не сте си слагали сутиен с подплънки преди среща с инспектор от КАТ – направете го. Настройвайте се всеки ден – тези малки неща са важни за успеха.

Борете се със страховете си

Успешната жена знае какви страхове и съмнения съпътстват движението и напред, а и вътрешното израстване. Например страхът от близост и опитът от наблюдения на негативни отношения между познати я съветва така: „Защо сега ти трябва мъж, тази връзка ще породи само проблеми и усложнения, ще отнеме свободата ти, какво ще стане с амбициите ти…“

С такава нагласа – на страх от близостта, могат да бъдат пресечени опитите за формиране на каквито и да било отношения без никаква опция за изграждането им, но когато се страхувате, задайте си въпроса: "Какви планове имам за живота?" Страхът от близост може да ви отговори, че не допускате никого до себе си, за да не ви разочарова. В този случай, за да видите цялостната картина и себе си в нея, може би трябва да ви помогне специалист, например психолог.

Не живейте с нагласата, че работата е само за пари

Главно правило на успеха е да се занимавате с нещо, което обичате. Но колко хора забравят за това, когато избират работа, привлечени от пари, удобства, екип… Неслучайно са много и хората, които се оплакват, че не чувстват на мястото си в служебен план, не виждат ползата от труда си или направо, че са неудачници…

Запитайте се няколко неща: какво наистина искате и обичате да вършите – какво е онова, което бихте правили и безплатно, има ли хора, на които то е интересно и необходимо? Когато си отговорите, ще ви е по-лесно да се ориентирате дали там, където сте, и това, което правите, ви удовлетворява, или искате да продължите в друга посока.

Не се притеснявайте да се наслаждавате

На храната, на почивката, на секса, на общуването. Винаги мислете за своето усоволствие, а не, удовлетворявайки нечии други потребности, да забравите за своите. Умението да слушате тялото си и неговите нужди – това е тайната и на здравето, и на излъчването ви. А когато излъчвате сила, енергия, красота, обаяние вие вече сте успешен човек.

Инвестирайте в себе си

Не в мъжа ви, не в детето, а в личното си развитие – никога не спирайте да се развивате. Изберете посоката, която ще ви направи по-щастлива и действайте, защото колкото повече умения имате, толкова сте по-ценни и като специалисти, и като житейски партньор, и като майка, и като приятел и жена.

Превод и адаптация: Марина Атанасова / Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
След срещата в парламента: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян