Стресът като мотиватор

Стресът като мотиватор

Когото и да попитате, няма да намерите човек, който да ви каже, че стресът е нещо приятно. Стресът ви кара да чувствате  тревожност, която прави живота ви по-напрегнат и нещастен. В мислите си постоянно чувате глас, който ви казва, че трябва да се притеснявате.

Някои от най-успешните хора се отличават от останалите именно със способността си да се справят със стреса. Те не само знаят как да подходят към трудни ситуации,  но и как да използват натрупаното напрежение в своя полза.

Това са 8 начина да използвате стреса като мотиватор:

1. Изпозлвайте го като катализатор за действие

Когато се чувствате напрегнати, лесно може да се отдадете на самосъжаление и натрапчиви мисли за безизходица. Това просто води до загуба на време и допълнително натоварване.

Вместо това, използвайте стреса като катализатор за действие. Винаги е по-добре да направите нещо, отколкото да чакате проблемът да се разреши от само себе си. Впрегнете всичкото натрупано напрежение, за да се изправите на крака и да започнете работа по коригирането на неприятната ситуацията.

2. Възползвайте се от чувството за спешност

Когато сте стресирани, имате чувството, че всяка задача е неотложна и че закъснявате с нейното изпълнение. Това ви помага да виждате вашите отговорности и задължения значително по-ясно и да се фокусирате по-добре. Стреса може да ви принуди да работите по-усилено и по-ефективно. Когато мислим, че светът около нас гори, имаме повече енергия, за да се справим с нещата по-бързо.

3. Потърсете помощ от другите

Какъв по-добър момент да потърсите помощ от този, в който сте затрупани от работа. Напълно основателно е да го направите, имайки предвид всичко, с което си имате работа. Освен това, самият процес на искан на помощ може да намали значително бремето, с което сте се нагърбили.

Когато в работата участват и други, вие чувствате по-малка отговорност и знаете, че колективните усилия ще доведат до по-бързо завършване на задачата. Не трябва и да забравяме, че работата и дори проблемите са по-забавни, когато са споделени.

4. Слушайте тялото си и се учете от трудностите

Когато сте най-напрегнати, направете крачка назад, за да анализирате ситуацията. Именно в моментите, когато действаме на предела на нашите способности, научаваме за себе си неща, които никога не бихме осъзнали при нормални обстоятелства.

По този начин може да разберете кои са нещата, които ви създават стрес и защото те ви влияят по този начин. В тези изключително напрегнати ситуации нашите тела и умове могат да ни кажат много неща. Вслушайте с в тях и ще разберете как да продължите напред, по-силен от преди.

5. Използвайте стреса като причина, която да ви върне във фитнеса

Упражненията ни карат да се чувстваме по-добре и ни помагат да водим по-здравословен живот. Тренировките може да успокоят ума ви и да ви накарат да се чувствате по-добре в трудни ситуации. Въпреки че в най-напрегнатите моменти мислим, че нямаме времето или желанието да тренираме, няколко кратки упражнения са достатъчни, за да подобрят вашето цялостно състояние.

6. Приемете трудната ситуацията като предизвикателство

Гледайте на всичко, което трябва да направите, като на предизвикателство. Един ден ще погледнете назад към този тежък период и ще си припомните начина, по който сте се справили с него. Понякога животът е труден и осъзнаването на този факт може да ви помогне да преодолеете препятствията, пред които се изправяте.

Трудностите в живота могат да увеличат мотивацията ви да продължите да се борите, за да постигнете това, което искате. Когато гледате на ситуацията като на предизвикателство, с което трябва да се справите, работите по-усилено, за да постигнете тази цел.

7. Документирайте преживяването

Вие не сте нито първия, нито единствения човек, който е имал трудни моменти в своя живот. Не само това, но и в бъдеще ще има други хора, които ще се озоват в ситуация, подобна на вашата. Именно по тази причина е добре да си записвате това, което сте научили и преживели в този момент. Може да не звучи като най-приятното занимание, когато сте стресирани, но документирането на ситуацията може да донесе големи дивиденти в бъдеще.

На първо място, това може да ви помогне да осъзнаете неща, които преди не сте забелязвали и да стигнете до нови идеи и начини за разрешаване на вашите проблеми. Вторo, документирането на ситуацията може да бъде от полза други хора, и то до такава степен, че да се превърнете във влиятелна и вдъхновяваща личност.

В края на краищата, преживявате нещо, с което се борят още много хора, така че няма да ви коства нищо да споделите вашия опит и да им помогнете да избягнат някои от вашите грешки.

8. Концентрирайте се върху по-голямата картина

Когато направим крачка назад и погледнем по-голямата картина, разбираме , че нещата не са толкова страшни, колкото сме си мислили. Кое е най-лошото нещо, което може да се случи?

Много често приемаме твърде сериозно неща, които в крайна сметка не са толкова значими. Именно по тази причина отстъпването назад и обективното разглеждане на ситуацията може да промени нашата гледна точка за проблемите, пред които сме изправени.  

Това, което трябва да направите, е да дадете всичко от себе си, за да подобрите лошата ситуацията. Ако това не е достатъчно, за да разрешите проблема, то нещата са извън ваш контрол. Осъзнаването на този факт може да бъде изключително освобождаващо и да ви позволи да прекарвате по-малко време в притеснения и тревоги и повече в опити за постигане на най-добрия резултат за вас.

Джон Рамптън, предприемач, инвеститор и онлайн маркетинг гуру, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ