Голяма досада! Ами, направете го да е интересно!

Голяма досада! Ами, направете го да е интересно!

Голяма досада! Ами, направете го да е интересно!

Дори най-интересната и предизвикателна работа има елементи, които са меко казано скучни. Имах възможността да напиша няколко книги и докато по-голямата част от процеса по тяхното създаване е страхотна, многократното четене на един и същи текст в търсене на грешки е наистина ужасно. Бях изключително развълнуван в първите 5 минути, в които държах в ръце първото печатно копие на целия текст, представяйки си как ще изглежда финалната книга, но всичкия този ентусиазъм се изпари на секундата, когато осъзнах, че ще трябва отново да прочета същите тези думи и изречения, които вече съм прегледал няколко пъти. Това беше последния шанс да направя промени в текста, преди книгата да бъде отпечата и грешките да останат в нея завинаги.

Ако в действителност не можете да избегнете скучните аспекти на работата, какво може да направите, за да намалите досадата и отегчението от тези моменти?

Гледайте на тях като на част от по-голямата картина

Може би най-добрият начин да подобрите възприятието си за тези наистина скучни задачи е като ги приемете за част от цялостния принос на работата, която вършите. Много изследвания показват, че ако гледате на работа си като на призвание, изпитвате значително по-голямо удовлетворение и удоволствие от професионалната си кариера като цяло.

За да се случи това обаче трябва първо да намерите начини, по които да вашата работа и мисията на компанията с нещо по-голямо от вас. Как работата ви прави света(или поне квартал и град) по-добро място?

След като направите тази връзка, дори най-скучните моменти от вашето ежедневие придобиват някакъв смисъл. Самата задача може да не е интересна или вдъхновяваща, но въздействието и върху крайния резултат прави времето, което и отделяте, ценно и ползотворно.

Може ли да раздвижите нещата?

Едно от нещата, които правят работата скучна, е честото повторение на едни и същи дейности и задачи. Въвеждането на голям обем от данни в таблица може да приспи дори най-енергичните и мотивирани служители. През годините ми се е налагало многократно да събирам данни от различни прочувания и да ги събирам в своеобразни „статистически пакети“.

Основна част от това, което прави тази задача толкова скучна, е фактът, че докато я изпълнявате започвате да забелязвате времето, което и отделяте. Вашият мозък има нуждата да се чувства зает. Ако усещате как времето ви минава, значи не сте достатъчно заети и концентрирани върху работата.

За да се справите с този проблем, опитайте да ускорите темпото. Влезте в ритъма на задачата, като се постараете да я изпълните възможно най-бързо, без да навредите на финалния резултат. С времето ще придобиете опит с този начин на работа и ще влезете в състоянието, което американският психолог от унгарски произход Михай Чиксентмихай нарича „поток“. Той определя „потока“ като състояние на пълна концентрация, прие което човек е изцяло погълнат от своята задача и забравя за всичко около себе си, дори и тази задача да е скучна и досадна. Тъй като това състояние използва всички умствени ресурси, с които разполагате, вие спирате да усещате как времето ви преминава. По този начин скучната задача вече не е толкова досадна, колкото е била в началото.

Възнаграждението никога не вреди

Ако нищо от казаното дотук не ви помага, ще ви се наложи да свържете досадната задача с някакво възнаграждение, което да ви дава мотивация да я изпълните. Намерете нещо, което обичате да правите(или нещо, което обичате да ядете) и го запазете за момента, в който завършите задачата. Превърнете го в награда, която може да спечелите, само ако изпълните конкретната задача.  Възнагражденията, които нямат нищо общо със самата дейност, се наричат външни награди. Проблемът с тя е, че те могат да намалят удовлетворението, което човек изпитва от самата работа.

Когато обаче говорим за задача, която не ви носи никакво удовлетворение, то просто няма какво да изгубите от тяхното използване. Дайте си някаква хубава награда за това, че сте изпълнили дейност, която предварително сте знаели, че няма да ви бъде приятна. След време може дори да започнете подсъзнателно да търсите подобни задачи, тъй като мозъкът ви ще прави връзка между досадата и  възнаграждението.

............................

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ