Правилният начин да кажем "Извинявай!"

Правилният начин да кажем Извинявай!

Пред очите ни в последните седмици набра скорост лавина от хора, които трябваше да отговарят на обвинения за сексуален тормоз и неетично поведение.

Първата реакция на повечето от тях беше да отрекат обвиненията, но появата на допълнителни доказателства и нови обвинения превърна тази стратегия в трудна за поддържане.

Това е моментът, в който повечето известни личности отправят публично извинение, в което изразяват разкаяние за действията си и признават, че са наранили други хора.

Най-вероятно никога няма да ви се наложи да отговаряте публично на подобни обвинения, но това не означава, че не правите неща, които, умишлено или не, вредят на хората около вас и неща, за които по-късно съжалявате. Всички ние имаме възможността да се извиним и да поемем отговорност за нещата, които сме казали и направили.

Истината обаче е, че едно неискрено и необмислено извинение може да създаде повече вреда, отколкото полза.

Това са няколко важни фактора, които трябва да имате предвид следващия път, когато осъзнаете, че трябва да се извините за нещо:

– Грешните начини да се извините:

Прехвърляте вината

Едно от най-лошите неща, които може да направите, е да обвините някого за собственото ви непристойно поведение и грешки, особено ако този човек е бил жертва на вашите действия преди това.

Оправдавате се

Когато се опитвате да защитите поведението си, като твърдите, че е оправдано или че към конкретната ситуация трябва да бъдат приложени различни стандарти, вие само влошавате проблема и изглеждате по-зле.

Омаловажавате ситуацията

Когато опитвате да омаловажите вредата, до която са довели вашите действия, вие изпращате съобщението, че негативните ефекти, които вашето поведение има върху другите, не са особено важни за вас. Това е неуважително както за самите хора, които сте наранили, така и за всички останали, които ще гледат на вас като на манипулатор.

Търсите обяснение

Когато се извиняват, много хора опитват да намерят логично обяснение за своите действия. Дори и намерението ви да е добро, този подход ще отслаби извинението ви, което ще прозвучи по-скоро като оправдание за успокояване на вашата съвест. Възможно е пред вас да се открие момент, в който да обясните какво точно се е случило и да изясните причините за вашата реакция, но времето за това не е сега.  

– Правилните начини да се извините:

Признавате грешките си

Вие първи трябва да признаете, че сте направили нещо нередно. Ако наистина сте виновни, не отричайте и не опитвайте да отклоните обвиненията. Когато се извинявате, вие признавате, че поведението ви е било неприемливо. Това трябва да бъде акт, който да ви помогне да възстановите доверието и взаимоотношенията, които имате с останалите.

Поемате отговорност

Когато поемете пълна отговорност за ситуацията, до която са довели вашите действия, вие реабилитирате достойнството на хората, които са засегнати от нея. Използвайте израз от рода на: „Знам, че вчера нараних чувствата ти, когато избухна. Знам, че съм е те засрамил пред всички останали членове на екипа. Начинът, по който се държах с теб беше грешка. Извинявам се за поведението си.“

Изразявате разкаяние

Признаването на вашата вина е добро начало, но сърдечното извинение е нещото, което наистина може да излекува раните, които вашите грешки са причинили. Използвайте изрази като „Искрено съжалявам“ и „Надявам се, че ще можеш да ми простиш“. Искреното извинение демонстрира вашата готовност да коригирате поведението си. То може да укрепи вашето самочувствие, самоуважение и репутация.

Търсите начин да поправите нанесените вреди

Въпреки че е важно да поискате прошка, трябва да имате предвид, че човекът, към който е отправена вашата молба, може да не е готов да ви я даде. Дайте му нужното време и помислете за това, какво може да направите, за да спечелите обратно неговото благоразположение.

Символичните жестове и празните обещания може да влошат ситуацията, е не да я подобрят. Освен това, не прекалявайте с чувството за вина, като постоянно повтаряте колко съжалявате. Намерете начин да поправите нанесените щети, без да бъдете прекалено обсебващ.

Всички правим грешки и нараняваме хората около нас, без значение дали умишлено или не. Когато това се случи, искреното и добре обмисленото извинение е най-добрата първа стъпка по пътя към помирението както между вас и хората, които сте наранили, така и между вас и вашата съвест.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ