Съвършенството е навик

Съвършенството е навик

Успехът при повечето хора, преследващи големи мечти и амбициозни цели, идва в резултат на изграждането на добри ежедневни навици.

Както е казал древногръцкия философ Аристотел: „Ние сме това, което правим непрекъснато. Следователно, съвършенството не е отделено действие, а навик.”

И така, кои са специфичните навици, допринасящи за различния житейски път, по който преминават хората, които преуспяват в живота, и на онези, които никога не постигат нещо наистина значимо?  Истината е, че броят на тези полезни навици е прекалено голям, за да бъде изброен в рамките на кратък текст, но може да се фокусирате върху тези шест навика, ако искате да постигнете максимално бърз и силен ефект:

1. Практикувайте позитивно мислене

Ако се вгледате по-задълбочено в обстоятелствата, белязали вашия живот, и всичко, с което разполагате, ще откриете, че положителните събития и моменти са повече от неприятните. Проблемът е в това, че ние сме склонни да поставяме по-голям акцент върху негативните събития, особено ако сме обкръжени от грешните хора, които могат да подсилят песимистичната ни представа за собствения ни живот.

За да се справите с този проблем, трябва да си създадете навика да отбелязвате положителните неща, които се случват във вашия живот, и да се обградите с хора, които ви носят положителни емоции и преживявания.

2. Слушайте повече, отколкото говорите

Под влиянието на социалните мрежи и новите технологии, които управляват нашия живот, ние проявяваме все по-малко интерес към развиването на слушателски умения и губим представа за предимството, те могат да ни дадат в бизнеса. Способността да слушате активно и да разбирате другите хора е от решаващо значение за разрешаването на проблеми, изграждането на стабилни взаимоотношения и взаимно доверие и за спечелването на сърцата и умовете на останалите.

3. Поемайте повече рискове

Хората, които посрещат с отворени ръце несигурността и смело поемат рискове, вместо да залагат винаги на сигурно, могат да постигнат два резултата - голям успех или пълен провал. Важно обаче е да разберете, че неуспехите не са нещо, от което трябва да се страхувате, а нещо, което трябва да използвате, за да придобиете нови познания и мъдрост. Мултимилиардерът и основател на Virgin Ричард Брансън насърчава и дори празнува неуспехите в своите компании. Той вярва, че ако човек не опитва нови неща и не се проваля никога няма да се расте.

4. Никога не спирайте да се учите

Искате ли да разберете каква е най-голямата разлика между успешните хора и останалите? Успешните хора се самоусъвършенстват като се излагат на нови неща всеки ден. Те не спират да се учат и да развиват уменията си. От друга страна, неуспешните хора спират да се интересуват от своето развитие в момента, в който егото им стане достатъчно голямо, че да ги накара да мислят, че вече знаят всичко. Когото спрете да предизвиквате себе си с интересни и трудни задачи и да експериментирате с нови идеи, бързо ще бъдете превзети от интелектуален и физически застой, който може да ви струва скъпо в дългосрочен план.

5. Обкръжете се с хора, които са по-умни от вас

Както казва милиардерът Уорън Бъфет: „Прекарвайте времето си с хора, които смятате за по-добри от вас. Това ще ви насочи в правилната посока.“

Иначе казано, той ни съветва да възприемем навиците на хората от нашето обкръжение, демонстриращи качества и черти, които могат да ни направят по-добри лидери, служители, инвеститори или просто по-добри човешки същества.

 6. Не губете от поглед целта си

Успешните хора не си позволяват да бъдат разсейвани от „следващото голямо нещо“ и да променят своята гледна точка въз основа на мимолетни емоционални реакции ли на мнението на останалите. Те знаят каква е истинската им житейска мисия и са безкомпромисни в преследването на совите цели. Това им позволява да организират краткосрочните и дългосрочните си задължения в съответствие с крайната си цел, без да си губят времето с ненужни действия.

Процесът на изграждането на тези навици е подобен на този, през който преминавате, когато се учите да карате колело. След като паднете няколко пъти от седалката, ще дойде момент, в който ще свикнете с управлението и карането на велосипед ще се превърне ваша втора природа. Единственото нещо, което ви остава, е да повярвате в себе си и да започнете работа по прилагането на тези навици във вашето ежедневие.

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ