Репутацията върви преди поста

Репутацията върви преди поста

Да бъдеш влиятелен в офиса си има своите предимства. Хората търсят вашето мнение и слушат внимателно, когато говорите. Думите ви имат истинска сила. Околните вярват почти безрезервно на това, което казвате и подкрепят вашата позиция. Важно е обаче да се каже, че не е нужно да заемате висока позиция в йерархията на компанията, за да се радвате на подобно влияние.

„На работното място има „официално влияние“, което произтича от поста, който заемате – отговорностите и авторитета, които са ви били възложени“, казва Рон Прайс, консултант по лидерство и основател на Price Associates. „Има обаче и неофициално влияние, което зависи от вашето поведение и качества.“, добавя той.

Макар че позицията, която заемате в компанията, може да не ви носи голям авторитет и власт, има начини да увеличите влиянието си в офиса дори от най-ниските нива на йерархията. Ето четири стратегии, които ще ви направят по-уважавани и слушани в работата:

Фокусирайте се върху нещата, които можете да контролирате

Влиянието започва от това, върху което имате директен контрол, казва Мелиса Дрейк, основател на консултантската фирма Collaborative AF

„Първо трябва да се фокусирате върху това просто да бъдете добри в работата си“, казва Дрейк.

„Ако си вършите работата със страст и постигате добре резултати, никой няма да може да оспори вашите качества. Доброто представяне в работата е един от основните елементи на влиянието. По този начин вие показвате на другите, че сте уверени и способни. Лошите резултати от друга страна демонстрират некомпетентност и подкопават вашето влияние“, добавя тя.

Скот Милър, вцепрезидентът на консултантската компания Franklin Covey и автор на „Management Mess to Leadership Success: 30 Challenges to Become the Leader You Would Follow“, от друга страна съветва да се фокусирате да се съсредоточите върху вашият „кръг от влияние“ или иначе казано,  факторите, които можете да контролирате – вашата репутация, способността ви да изпълнявате обещанията си, способността да вземате мъдри и ефективни решения и способността да работите в екип. Колкото повече внимание отделяте на тези основни елементи на влияние, толкова по-голям ще бъде вашият авторитет.

Използвайте влиянието си внимателно

Важно е да сте наясно с областите, в които е най-вероятно да можете да окажете влияние. Ако имате опит и компетентност в някаква специфична сфера, начина, по който споделяте с другите вашите знания и ресурси може да ви направи влиятелен, казва Алан Коен, професор в Бабсън Колидж в Бостън и съавтор на „Influence without Authority“.

Вашето влияние може да се основава и на това колко добре познавате вашата компания, междуличностните отношения в нея и други специфики на работното място, които не са общоизвестни.

Коен обаче предупреждава, че е важно да не прекалявате със самоизтъкването, ако не искате да изглеждате като арогантен всезнайко.

„Намирането на баланс между това да бъдеш невидим и постоянно да казваш „Вижте ме, вижте ме! Вижте какво правя за вас!“, не е лесна задача“, казва Коен.

Изградете добри взаимоотношения с останалите

„В крайна сметка всичко се свежда до взаимоотношенията с околните“, казва Дрейк. По тази причина изграждането на широка мрежа от контакти е от ключово значение. Тя препоръчва да опознаем хората на лично ниво.

„По-лесно е да се поставите на мястото на другите, когато имате разбирате какво е важно за тях, какви са техните личностни черти и какво се случва в живота им. Позволете на хората да разкрият истинската си същност.“, казва Дрейк.

Способността да си сътрудничите ефективно с другите също помага за изграждането на влияние и засилването на вашите връзки в работата.

„Има определен тип влияние, които изграждате чрез работата с хора, с които имате общи интереси. Може да комбинирате вашето влияние заедно с тяхното, за да създадете нещо по-голямо, което не бихте могли да направите сами“, казва Прайс.

Не се дръжте като гадняр

Дори и да не заемате висок пост в компанията и да не притежавате власт, винаги има начин да помогнете на другите, казва Прайс. За това е важно да намерите начин да бъдете от полза на останалите, преди да използвате влиянието си за лични облага.

„Имате ли колеги, които често търсят от вас съвети за своята работа? Колкото по-добре и навременно отговаряте на тези питания, толкова по-често те ще се обръщат към вас, а с това ще увеличава и влиянието, което имате в офиса“, добавя той.

Когато използвате нарастващото и влияние по мъдър и справедлив начин, вашите думи и действия ще започнат да оказват по-голямо въздействие върху цялото ви работно място. Успоредно с растежа на влиянието ви обаче трябва да расте и вашата скромност, казва Милър.

„Колкото по-често споделяте вашите проблеми и демонстрирате уязвимост, толкова повече хората ще гравитират към вас. Те ще бъдат привлечени към вас, защото виждат, че не сте искрени и че с вас могат да бъдат себе си. Между вас и тях ще се изгради едно взаимно доверие, което не може лесно да бъде прекършено“, казва той.

…….

Гуен Морън, съавтор на „The Complete Idiot's Guide to Business Plans“, за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ