По-прост път към мечтите

По-прост път към мечтите

Средният брой решения, които един възрастен човек обикновено взима всеки ден – от избора на сутрешно кафе до часа на лягане, е около 35 000.

В крайна сметка животът опира да вземането на правилните решения, които да ви помогната да постигнете целите си и да реализирате вашите мечти. В бизнеса най-добрите лидери опростяват нещата по такъв начин, че да предпазят служителите си от вземането на лоши решения.

За да опростите собствения си път към постигането на вашите цели, има три неща, които трябва да направите:

Спрете да се самосъжалявате

Животът ни изправя пред множество предизвикателства, като житейски път на всеки човек в един или друг момент бива белязан от провал и разочарование. Въпросът е в това как да се изправите на крака, след като сте паднали. За целта едно от нещата, които задължително трябва да избягвате, е прекомерното самосъжаление.

Според звездата на SHARK Tank Барбара Коркоран, разликата между успешните хора и останалите в във времето, което те отделят за самосъжаление.

Ако искате да бъдете успешни хора и предприемачи, то трябва да се научите да приемате грешките. Вземете си поуки от тях и ги приемете като неразделна част от човешкото съществуване. Запомнете този научен урок и забравете останалото.

Прекарвайте повече време в компанията на позитивни хора

Един сигурен начин да привлечете повече позитивни и оптимистични хора в обкръжението си е просто да спрете да прекарвате време около негативни и твърде критични хора. Подобно на вирус, те разпространяват своя песимизъм в работното място, докато не заразят всичките си колеги.

Всички сме склонни да мислим повече за лошите преживявани, отколкото за положителните – това е чисто човешка черта. Постоянният негативизъм обаче може да попречи на нашето щастие ненужен стрес към живота ни.

Следете внимателно начина, по който вашите настоящите приятели или колеги говорят. Обръщат ли твърде много внимание на най-лошия възможен сценарий? Винаги ли смятат, че нашата е наполовина празна? Докато преоценявате връзките си с хората от най-близкото ви обкръжение, потърсете повече контакти с оптимисти, които ще се интересуват от вашите идеи и ще ви подкрепят във вашите начинания, вместо да ви повличат надолу.

Направете първата стъпка

Умните и успешни хора поемат рискове и не страдат от т.нар  на „аналитична парализа“, която се характеризира с прекалено обмисляне на нещата и постоянно колебание, което не позволява на човек да вземе решение. След като отделят нужното време за прочуване на нещата и се консултират с колеги и ментори, те действат с голяма решителност и силна вяра. Тук не става въпрос за религиозна вяра, а за такава, която ви дава сили и ви позволява да преодолявате изпитанията, пред които ви изправя живота. Това е вярата, която ви дава възможността да приемете взетото решение, вместо постоянно да изпитвате безпокойство за него и да  мислите, дали не сте направили грешка.

Този тип капитулация пред неизбежното може да се превърне в едно от най-добрите ви лидерски качества. Тя не трябва да се бърка с избягването на отговорност и отстъпването от задълженията на един лидер за вземане на решения. Това, което ви съветвам, е да направите първата стъпка към приемането на реалността и спирането на загубата на време с размисли върху неща, които вече не може да промените.

……………

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки