Искам, много искам...Как да го поискам?

Искам, много искам...Как да го поискам?

Искам, много искам...Как да го поискам?

Парите могат да бъдат трудна тема за обсъждане, особено когато става въпрос за вашата заплата. Ако сте обвързали личната си самооценка с това колко пари изкарвате, разговорите за заплащането, което получавате в работата, могат да бъдат наистина неудобни и да предизвикват огромно напрежение.

Искането на повишение е не по-малко стресиращо преживяване, дори и да сте напълно сигурни, че заслужавате да го получите. Има обаче едно нещо, което е сигурно – ако се надявате да получите повишение, в повечето случаи ще трябва сами да си го поискате. Ето как да го направите:

1. Поискайте обратна връзка

Преди да представите доводите, с които да убедите шефа си, че заслужавате повишение, поговорете с него за това какво може да подобрите в работата си. С какво се справяте добре? В кои аспект от вашата работа има какво още да се иска? След като придобиете нужната обратна връзка, изпълнете препоръките на вашия шеф. По този начин, когато поискате повишение вие ще може да демонстрирате напредъка, който сте постигнали, както и че се вслушвате в съветите на вашия ръководител.

2. Обърнете се назад към миналото

Когато искате повишение, поставете специален акцент върху периоди от близкото минало, в които сте надхвърляли очакванията на компанията и сте имали завидни постижение. Фокусирайте се върху реалния и измерим принос, с които сте допринесли за успеха на компанията.

3. Изберете правилния момент

Подготовката за този важен разговор е от ключово значение, но не по-малко важно е да изберете правилния момент за повдигането на темата. Какво е финансовото състояние на компанията ви в последните месеци? Наближава ли датата, в която компанията обсъжда разпределението на бюджета за следващата? Внимавайте за тези фактори, за да имате добра представа за сумата, която можете да поискате. Поискайте повишение, веднага след като сте завършили някакъв „невъзможен“ проект или след годишно ревю на вашето представяне. Друг добър вариант е да се възползвате от доброто настроение на шефа.

4. Оправдайте желаната от вас заплата

Не искате да се озовете в ситуация, в която искате повишение от шефа си, без да разполагате с доводи, които да демонстрират, че го заслужавате. Съставете списък с постижения, които са били от голяма полза за вашата компания, и отделете внимание на уникалните качества и умения, които ви правят незаменим в работата.

След като направите нужната подготовка и се престрашите да поискате повишение, трябва да очаквате от шефа си да ви зададе няколко въпроса, да преговаря за желаната сума и да потърси компромис между вашите искания и възможностите на компанията. В крайна сметка, вашата основна задача е да отправите искането по правилния начин и най-вече да вярвате, че заслужавате да получите желаното повишение.

..............................

Питър Иконъми, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ