Дали да не работя от вкъщи?

Дали да не работя от вкъщи?

Дали да не работя от вкъщи?

Да работиш от уюта на собствения си дом може да изглежда като недостижима мечта, но за все повече хора по света това се превръща в реалност.

Хората вече не искат да си губят времето с продължително шофиране или пътуване до работно място. Всъщност, нови проучвания в САЩ показват, че цели 25 от служителите, които напускат работа, посочват като една от основни причини за своето решение отдалечеността на работното им място. Именно по тази причина много от хората, които в момента си търсят работа, се оглеждат за оферти, които предлагат гъвкави условия и най-вече възможността за работа от вкъщи.

И така, дистационно или реално работно място - кое е по-добре, за служителя, за работодателя?

Хората, които работят от вкъщи, са по-продуктивни от онези, които работят от офис

Австралийската платформа Airtasker, която позволява намирането на хора за извършването на лични задачи или домакинска работа, наскоро проведе прочуване, в което анкетира 1 004 служители на пълно работно време за ежедневните им задължения и за ефективността, с която ги изпълняват. Малко повече от половината от респондентите в това изследване са заявили, че прекарват по-голямата част от седмицата, работейки от вкъщи. Проучването е установило следните резултати:

Служителите, които работят от вкъщи, си взимат почивка от работата средно по 22 минути на ден, докато хората, работещи от офиса, отделят по 18 минути за същото. Първите също така работят средно 1,4 дена повече на месец, или 16,8 дена на година.

Работещите от офиса споделят, че бездействат около 37 минути на ден, изключвайки времето за обяд и други стандартни почивки. Техните колеги, които работят от вкъщи, твърдят, че на ден имат средно 27 минути, в които са непродуктивни.

Когато става въпрос за запазването и фокус върху работата, разликите са минимални – само 8% от работещите от вкъщи и 6% от тези, които се трудят от офиса, изпитват затруднения с това да останат концентрирани върху ежедневните си задължения.

Най-добрия начин да бъдете продуктивни, когато работите от вкъщи

От тези данни става ясно, че, че хората, които работят от дома си, са по-продуктивни, но каква е тяхната тайна за техния успех? Проучването показват, че всъщност няма такава – навици и поведенческите модели на двете групи служители не се различават по нищо. Всъщност, те споделят едни и същи виждания и за нещата, които им помагат да бъдат продуктивни в работата:

Цели 37% от анкетираните казват, че кратките, но чести почивки, са от критично значение за поддържането на висока продуктивност през целия ден.

Една трета от респондентите твърдят, че ясно дефинираното работно време им помага да съсредоточават върху работата.

30 процента казват, че използват списъци със задачи, за да бъдат по-ефективни в работата си.

Може би по-интересният резултат в случая е този, че 50% от хората, работещи от вкъщи, искат да работят за себе си, вместо да изкачват корпоративна стълбица в някоя компания, докато други 21% вече са постигнали тази си мечта.

Предимствата на работата от дома

Всички правим това, което се изисква от нас, за да бъдем успешни в работата си. Колко от нас обаче знаят колко време и средства им струва всекидневното пътуване до работното място? Според същото проучване на австралийската платформа Airtasker, анкетираните хора спестяват по 4 523 долара на година за гориво, когато работят от вкъщи. Те също така водят по-здравословен начин на живот, тъй като имат повече време за упражнения и за готвене.

Разбира се, подобно на всичко в живота, работата от дома има и недостатъци – цели 29% от работещите от вкъщи казват, че изпитват трудности да подържат добър баланс между професионалния и личния си живот.

Не трябва обаче да приемате всичко казано дотук като съвет да напуснете работа и да започнете да работите да търсите оферти, които ви дават възможността да си седите вкъщи. Когато избирате кариерата, която да следвате, трябва да знаете, че тя върви и ръка за ръка с конкретен начин на живот, който понякога включва работа от офис и дълги пътувания до работното място. Избирайте внимателно, за да сте сигурни, че работата и личния ви живот ще бъдат във хармония. 

....................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ