Идеалният баланс между работа и личен живот

Идеалният баланс между работа и личен живот

Някъде между мечтите за 4-часова работна седмица и факта, че се превръщате в работохолик, се крие едно ефимерно понятие, наречено баланс между работата и личния живот.

Въпреки популярното схващане, постигането на някакво равновесие между работата и забавлението е нещо, което все пак е в наша власт. Всъщност имате повече контрол върху това, отколкото предполагате – стига само да знаете как да подходите.

Предлагаме на вниманието ви пет фактора, очертани от консултанта по мениджмънт Стив Тобак за OpenForum, които ще ви помогнат да забравите тежкото ежедневие и да започнете нов, пълноценен живот.

1. Идеален баланс съществува

Теорията е следната: Ако работите твърде много и жертвате целия си личен живот, ще бъдете нещастни. Ако се забавлявате твърде много и не печелите достатъчно пари, пак ще бъдете нещастни. Това са двете крайности. Някъде между тях се намира точката, където работите достатъчно сериозно, печелите достатъчно пари, но не забравяте и да се веселите. Тази идеална точка е различна за всеки – но тя съществува.

2. Целите са най-важни

Ако целта ви е да изградите кариера, която ви осъществява като човек, и същевременно един богат семеен живот, ще успеете да постигнете мечтите си. Това е един разумен баланс. Ако, от друга страна, наистина искате да направите исторически бизнес удар, вероятно ще трябва да жертвате нещо от личния си живот, за да постигнете това.

А има и трети вариант – ако целта ви е да не спирате да купонясвате и да работите само толкова, колкото да минете метър, не очаквайте да паркирате Ферари пред личното си имение.

Да го кажем по този начин: животът е въпрос на компромиси.

3. Важно е и колко сте готови да работите, за да ги постигнете

Някои хора искат да имат всичко. Ако целите ви са толкова агресивни, вероятно ще трябва да работите като роб и да си наложите желязна дисциплина, за да ги постигнете. Точно в този аспект на баланса между работа и забавление повечето хора се провалят. Независимо дали ви харесва, или не, целите нямат значение, ако не сте готови да се борите за тях.

4. Полезно е да обичате работата си

Чували ли сте за работещите кучета? Това са породи, селектирани специално, за да извършват определен вид труд. Боксерите, овчарките, ротвайлерите и колитата са в стихията си, когато вършат потомствения си занаят.

Хората, които обичат искрено работата си, са нещо подобно. Те също се трудят, но с удоволствие. Работата им е важна част от техния живот и ги определя като личности. И след като работят здраво в младостта си, за да постигнат своите цели, те могат да отделят време и сили да се занимават с много и различни неща.

5. Не бива да бъдете на линия денонощно

В днешно време е изключително трудно да устояваме на желанието постоянно да си проверяваме имейла, Файсбук, Туитъра и есемесите. Това обаче е невротичната нужда постоянно да получаваме това, което искаме – най-вече внимание – както и пристрастяващия характер на претоварената ни с комуникации култура, която изисква от нас да сме денонощно на линия.

Всички добре балансирани, спокойни хора подхождат към тази реалност с желязна дисциплина. Те не позволяват на джаджите, приложенията и интернет да ги поробят.

В заключение нека кажем, че търсенето на житейски баланс е нещо изключително субективно. То прилича на търсенето на филм, който харесва лично на нас. Няма как да разберете какво е мнението ви, докато не го гледате.

Но вместо да чакате до края на живота си, за да разберете дали сте постигнали идеалния баланс, обмислете тези пет фактора и съставете от тях комбинация, която работи за вас. Ще получите повече контрол над живота си, отколкото някога се се надявали да притежавате.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ