Три инвестиционни съвета от един 34-годишен индийски милиардер

Три инвестиционни съвета от един 34-годишен индийски милиардер

Бумът на фондовите пазари в целия свят след "шока" на COVID-19 миналия март крие няколко тайни ключа. Едно от тях е силата на инвестициите на дребно чрез платформи като американската компания Robinhood. Този тип посредници тласнаха много хора в света на инвестициите, особено младите хора. Това се случва и в Индия с платформата Zerodha, обединяваща 15% от инвестициите на дребно в страната. Платформата, основана преди 11 години от Никхил Камат, успя да удвои броя на регистрираните потребители до четири милиона през 2020 г., пише eleconomista.es

"Пандемията беше добра за нас, което е малко странно. Хората са имали много повече време, били са си вкъщи и в много случаи са били в позиция, при която алтернативният доход би могъл да бъде много полезен", признава 34-годишният милиардер Камат в интервю за CNBC

Продължаващото рали на фондовия пазар обаче породи загриженост от страна на анализаторите, които предупреждават, че този скок в търсенето на инвестиционни платформи завишава цените на акциите и може да предизвика балон.

Камат обаче твърди, че доходът му зависи от устойчивите инвестиции на потребителите и гарантира, че за да продължи да расте платформата му, е необходимо клиентите да печелят пари за дълъг период от време.

"Ако можем да посъветваме хората да бъдат малко по-разумни, когато инвестират, дори ако загубим може би 30% до 40% от това, което правим днес, но за сметка на това те печелят пари в следващите 10 или 20 години, това ще е добре както за системата, така и за брокерите", подчертава милиардерът.

Що се отнася до инвестирането, Никхил Камат, който не крие пристрастието си към големите капитализации на най-лъскавите индекси като S&P 500, дава три съвета за излизане на пазарите.

Първо, той настоява за разнообразяване. Основателят на Zerodha смята, че е важно за инвеститор, особено ако е в търговията на дребно, да поддържа някакъв баланс в портфолиото си. В този смисъл той подчертава тежестта, която недвижимите имоти имат върху средното индийско семейство и ги приканва да разнообразят с още два или три вида активи в портфолиото си.

Второ, Камат призовава малките инвеститори да не прекаляват, като внимателно проверяват времето на пазарите и не зависят от дълга за закупуване на активи. "Никой не знае какво ще се случи утре. Това е почти невъзможно и няма смисъл да се опитваме да правим тази прогноза, затова молим хората да избягват да се възползват от този лост възможно най-много", обяснява той.

Трето, той призовава инвеститора да установи предварително лимита на загубите, който е готов да поеме. "Когато нещо не работи, трябва да запазите способността да поемате загуби по-рано и да можете да се отдалечите от него", казва Камат. 

Източник: eleconomista.es

Превод и редакция: Нели Тодорова