Владей кариерата си!

Владей кариерата си!

Владей кариерата си!

Трябва ли да останете в настоящата си роля с надеждата за повишение или да направите странична вътрешна промяна на работата? Този въпрос си задават много хора, които работят в средни или големи компании, където повишенията не винаги са обвързани с вътрешни промени в ролите. Понякога си струва да останете в една роля и да постигнете повишение там. Друг път е ценно да натрупате опит в нова част от компанията - дори ако идва без допълнителни пари и без незабавен напредък.

Така работят нещата в Google, където ръководя програма за кариерно развитие, наречена "Овладейте своята кариера", и затова това е един от най-честите въпроси, които получавам, пише в статия за Entrepreneur Джени Ууд. Според нея обаче няма правилен отговор. Това е лично решение, което само вие можете да вземете и никога не можете да сбъркате, като се съсредоточите върху работата, която ви прави най-щастливи. Но все пак много фактори могат да помогнат за вашето решение. Джени предлага ръководство за това как да мислите през тази кариерна главоблъсканица, което тя нарича P.R.O.M.O. (близост, готовност, оферта, памет и свръхкомуникация). 

Близост

Колко скоро може да дойде повишението? Има ли голяма вероятност това да се случи след два месеца или дори не сте разговаряли по този повод с вашия мениджър? Ако повишението е ясно и неизбежно, може би си струва да изчакате малко.

Ето един пример. Един мой колега от продажбите се заинтересува от отворена маркетингова позиция. Тя ме попита дали смятам, че трябва да преследва тази нова позиция. Когато попитах колко близо е до повишение, тя каза, че е 95% сигурна, че ще получи такова в следващия си преглед на работното й представяне.

Изборът там изглеждаше ясен: докато тя все още се наслаждаваше на ролята си в продажбите, тя трябва да остане и да се издигне в компанията. Допълнителни маркетингови роли със сигурност ще бъдат налични в бъдеще като тя може да се премести на новото място и след като получи повишението.

Готовност 

Колко сте щастливи в настоящата си роля? Помислете за последния път, когато описахте работата си на приятел. Завъртяхте ли очи за цялата вътрешна политика или с ентусиазъм споделяхте колко добре сте се представили на последната си среща с клиенти?

Такива моменти говорят много за това колко сте готови за промяна. Ако сте доволни, може да има малка причина да смените работното си място. Но ако сте нещастни в настоящата си работа, ще бъдете по-нещастни само ако изчакате да получите повишение. (И ако страданията ви се отразяват на работата ви, едва ли ще бъдете възнаградени за това!) Промяната може да ви ободри и да доведе до повишение на друго място.

Оферта 

Какво ви предлага новото работно място? Страхотен мениджър? Нова мрежа? Възможност да научите нещо напълно ново? Колко ценни са тези неща за вас?

Хората често се колебаят да направят страничен ход в началото на корпоративната си кариера. Разбирам, но запомнете това: не всичко в кариерата ви ще бъде нагоре! Някои от най-умните ми движения в кариерата ми бяха настрани и зигзагообразни. Те разшириха моята бизнес перспектива, предложиха ми невероятни шефове и създадоха нови партньорства. Ако това, което предлага новото работно място, е привлекателно, може да си струва преместването.

Памет 

След десетилетие какво е по-вероятно да запомните – точната дата, на която сте преминали от анализатор до старши анализатор, или интересната работа, която сте вършили през годините? Вероятно ще бъде последното. 

В корпоративния свят хората често се фокусират върху краткосрочния план. Те се притесняват как едно странично движение може да ги върне с година или две назад. Имайки предвид, че средната кариера е поне 40 години, то трябва да се фокусирате повече върху нещата, които имат значение в дългосрочен план.

Но ето нещо, което определено ще запомните за години наред: това е работа, от която не сте доволни. Ако продължавате да стоите на сегашната ви работа, само за да получите повишение, тогава вероятно си правите лоша услуга. Ще намерите повече удовлетворение, вършейки работа, която ви зарежда с енергия. Оптимизирайте работата, която обичате, и позицията, която ви прави щастливи. Повишенията сами ще дойдат.

Свръхкомуникация

Заявяването на вашите намерения е дълъг път, но много хора не го правят – или не го правят достатъчно изрично. Това е пропуск. Ако смятате, че сте готови за повишение, уведомете настоящите и бъдещите си мениджъри. След това работете заедно по цели, области на развитие и график. Мениджърите не са магьосници, които винаги имат отговорите преди вас. Трябва да заявите намеренията си, за да могат те да си партнират с вас.

С P.R.O.M.O. вече имате рамка, която да ви помогне да вземете решение. Когато се чувствате заседнали между предстоящо повишение и вълнуващо ново предизвикателство, помислете за своята близост, готовност, предложение, памет и свръхкомуникация. В много случаи може да увеличите удовлетворението си, като преминете към нова роля, която предлага нови взаимоотношения, нови умения и разширена мрежа – но разбира се, има моменти, когато просто може да издържите, докато получите така желаното повишение.

Източник: Джени Ууд е глобален ръководител на мобилния клиентски опит в Google и основател на програмата Own Your Career на Google, за entrepreneur.com 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ