Защо устойчивите хора са по-успешни от останалите?

Защо устойчивите хора са по-успешни от останалите?

Всички знаем, че хората, които не се отказват от преследването на своите мечти, въпреки трудностите и препятствията, постигат по-голям успех от останалите.

Вземете за пример житейските истории на вашите любими бизнес лидери, иноватори и икони в предприемачеството. В живота на всеки един от тези хора най-вероятно ще откриете множество различни истории за успехи и провали, за борба и обрати. Почти всеки един предприемач, на когото зададете въпроса дали се е страхувал от възможността да дойде ден, в който да не може да плати сметката за електричество или заплатите на своите служители, ще може да ви опише в детайли стреса и напрежението, които тази мисъл е внасяла в неговия живот.  

За никой не е тайна, че устойчивите хора, които отказват да се предадат пред лицето на тежките обстоятелства и трудните моменти, стигат по-далеч както в личен, така и в професионален план. Не е изненадващо, че силното желание и отдаденост към постигането на една мечта води до по-добри резултати от влагането на минимални усилия. Няма нищо шокиращо и в това, че някой, който умее да се справя с провалите и разочарованията, ще бъде по успешен от друг, който развява бялото знаме при първото по-сериозно препятствие.

Всичко това изглежда напълно очевидно, но има три аспекта на устойчивостта, които много рядко се обсъждат. Именно те са причините, заради които силно устойчивите хора са толкова ценни за всяка организация и екип: Тези аспекти са:

1. Те знаят какво е чувството да постигнеш успех

Ние рядко мислим за победите и успехите на един човек, когато говорим за неговата устойчивост. Позитивните моменти като че ли са засенчени от трудните времена и проблемите, които ни карат да оценим хората като издръжливи.

Успехът обаче е също толкова добре познат на устойчивите хора, колкото и провалът. Те знаят много добре какво е чувството да бъдеш на върха. Стигнали са до там в някакъв аспект на своя живот и искат отново да бъдат на върха. Издръжливите хора не опитват просто да оцелеят или да отговорят на това, което другите очакват от тях. Те искат да бъдат победители.

Продължава на страница 2.

2. Познават чувството да се провалиш

Повечето хора биха казали, че чувството, което човек изпитва, когато се провали, помага за изграждането на характер и психическа сила. Това е истина, но устойчивите хора знаят още едно нещо за загубата, което много от нас трудно приемат - провалът сам по себе си не е нещо лошо.

Издръжливите гледат на провала като на възможност за научаване на нещо ново. Когато се провалят, те използват неуспеха си като възможност да изучат подхода на онези, които са ги победили, и да анализират причините, които са довели до тяхната загуба. Тези новопридобити познания им помагат да усъвършенстват своите умения и подход към съответната ситуация. Устойчивите хора не се страхуват да правят грешки и да се провалят многократно, ако са сигурни, че това ще им гарантира крайната победа.

3. Не се страхуват нито от провала, нито от успеха

Въпреки че страхът от успеха и страхът от провала изглеждат на пръв поглед като две различни неща, в действителност те са доста сходни и взаимосвързани.

Помислете за всички ваши познати, които се страхуват да поискат повишение, защото се опасяват, че това може по някакъв начин да обиди техния шеф и да постави настоящето им положение в компанията под опасност. Помислете за хората, които не споделят своите идеи, защото се страхуват, че могат да бъдат критикувани и дори осмивани. Или пък за вашите познати, които не преследват мечтаната си работа, защото се страхуват, че тя може да донесе прекалено много промени в живота им.

Тези страхове не са непознати за устойчивите хора, но това, което ги отличава от останалите, е че те не им се поддават. Те разбират, че понякога ще бъдат сред победителите, а друг път от страната на губещите. Независимо дали са постигнали успех или са се провалили, не спират да преследват своята цел, защото единственото нещо, от което наистина се страхуват, е това да пропуснат да се възползват от възможност, която се е открила пред тях.

..............

Тод Нордстрьом, директор съдържание в O.C. Tanner Institute, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ