Ако имате GPS уред, който е по-стар от 10 години, пригответе се за проблеми на 6 април

Ако имате GPS уред, който е по-стар от 10 години, пригответе се за проблеми на 6 април

Ако имате GPS уред, който е по-стар от 10 години, пригответе се за проблеми на 6 април

Ако имате GPS уред, който е по-стар от 10 години, пригответе се за проблеми на 6 април. Тогава тези апарати, които отброяват седмиците от 1999 година, ще излязат от строя. Подобен проблем имаха вече някои уреди през 2000 година. Те или не можеха да намерят координатите, или ги изчисляваха погрешно.

Причина за очаквания технически срив е нулирането на броенето. Старите GPS уреди, които са произведени преди 10 до 15 години и не са получавали фирмено актуализиране от тогава, ще достигнат предела си на отброяване на седмици – 1023, разказва "24 часа".

Проблемът се дължи на това, че системата за глобално позициониране използва GPS време, за да определи местоположението, което пък се определя от “изчислената средна стойност на GPS сателитите и часовниците на наземните станции”. На 6 април тази година GPS ще рестартира времето, което може да накара някои стари устройства да върнат часовниците си до 1980 или 1999 г., което ще доведе до неточни резултати от навигацията.

Защо е така?

GPS времето използва 10-битов двоичен параметър за една седмица, което означава, че може да брои само до 1023 (което е приблизително 20 години) и след това се нулира.

Първата GPS седмица започна на 6 януари 1980 година, и достигна първия си т. нар. Week-Rollover (превъртане на седмиците) на 21 август 1999 година. Следващият е на 6 април.

Новите GPS приемници могат лесно да се справят с нулирането, но ако имате старо устройство, като например автомобилна система, то може да не работи правилно след промяната, ако не обновите софтуера. Ако обаче актуализацията не е предоставена от производителя, устройството може да стане безполезно.

Тъй като повечето хора ползват джипиесите на смартфоните си,едва ли ще се наложи да купуват нови уреди за автомобилите си

Проблемът е по-скоро за транспорта и бизнеса в различни държави, които използват GPS. Министерството на енергетиката на САЩ предупреди, че може да има срив в преноса и разпределението на електроенергия, ако компаниите не предприемат необходимите мерки. Подобен проблем имаше през 2000 година в Гамбия, която остана без ток, а някои жители получиха огромни сметки.

Ключови думи

gps

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ