Apple най-после започна продажбите на HomePod

Apple най-после започна продажбите на HomePod

Apple най-после започна продажбите на HomePod

Осем месеца след представянето й, умната колонка HomePod на Apple най-после излиза на пазара. Днес компанията започна да приема предварителните поръчки в САЩ, Великобритания и Австралия, а доставките ще стигнат до клиентите на 9 февруари. Според първоначалните планове това трябваше да се случи още през декември.

Колонката ще стигне до европейските пазари в Германия и Франция през пролетта.

Както и Echo на Amazon и Google Home, HomePod се контролира с глас. В същото време Apple не търси конкуренция с двата продукта, а с безжичната музикална система Sonos.

Вместо да наблегне върху функциите на персоналния асистент – записване на срещи, изпращане на съобщения или търсене в интернет, компанията слага акцента върху музиката. „Ще направим революция в начина, по който слушаме музика вкъщи“, обяви генералният директор Тим Кук.

Компанията обещава устройството да предложи много по-високо качество на звука от конкурентите. Това позициониране, заедно с традиционно високите маржове на Apple, е отразено в цената за американския пазар - 349 долара (282 евро), при 99 долара за базовия модел Echo и 129 долара за Google Home. Цените за Европа още не са обявени.

Тази стратегия позволява на Apple да избегне сравнението със Siri и съперниците му Google Assistant и Alexa на Amazon. В началото Siri беше пионер в гласовите асистенти, но оттогава много изостана – при 5000 въпроса, зададени м.г. от агенцията Stone Temple, Siri е дал само 62% правилни отговора срещу над 90% за неговите конкуренти.

„Разговорният аспект е все още силно ограничен,  което представлява голям недостатък за продукт, с който можем да взаимодействаме само с глас", коментира независим експерт. Други експерти прогнозират, че Siri ще е бонус за потребителите, които искат умната колонка, а не основна цел на покупката. Според тях потенциалът за продажби е доста по-ограничен в сравнение с устройствата на Amazon и Google, които предлагат версии на цени, започващи от 50 долара.

Apple се надява да спечели от продажбата на колонките, докато съперниците й се стремят да привлекат максимум потребители на техните услуги и затова позволяват на други производители да интегрират Alexa и Google Assistant.

Освен цената HomePod има още няколко недостатъка. Тя ще работи само Apple Music. Използването на други платформи като Spotify ще е възможно чрез свързване с iPhone. За разлика от конкурентите освен това няма да може да разпознава няколко гласа. В същото време Amazon и Google отвориха платформите си за външни разработчици, за да предложат нарастващ брой функционалности на устройствата си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ