Митове за технологиите, в които трябва да спрете да вярвате

Митове за технологиите, в които трябва да спрете да вярвате

Митове за технологиите, в които трябва да спрете да вярвате

Въпреки че вече не можем да си представим живот без мобилни телефони и компютри, все още има много неща, които не знаем за тях.

 От сайтa Вuѕіnеѕѕ Іnѕіdеr са съставили списък с някои от най-често срещаните митове за съвременните технологични устройства. Макар че някои от тези твърдения не могат да бъдат определено просто като „грешни“ или „верни“, от изданието са се постарали да дадат обяснение на всяко едно от тях.

1. Компютрите на Apple не се заразяват с вируси

Потребителите на Apple обичат да се хвалят с това, че техните компютри не са толкова уязвими на вирусни атаки, колкото машините с операционна система Windows. Макар и това да е вярно, MAC-овете не са имунизирани срещу злонамерен софтуер.

2. Използването на функциите private/incognito в браузара ви прави анонимни

Много от интернет потребителите имат погрешното схващане, че функциите incognito на Google Chrome и private на Safari ви правят наистина анонимни, докато сърфирате в мрежата. Истината е, че те просто не запазват историята на сайтовете, които сте посетили, и не ви вписват автоматично във вашите профили.

3. Невъзможно е да бъде проследен смартфон без помощта GPS

Макар че GPS технологията определено е сред най-популярните начини за определяне на местоположението на дадено мобилното устройство, тя далеч не е единствена. Мобилните телефони могат да се проследяват и с помощта на Wi-Fi мрежи и  телекомуникационни кули.

Миналата година изследователи от Северозападния университет в Чикаго дори демонстрираха, че е възможно да се открие местоположението на мобилно устройство с помощта на други сензори телефона, сред които акселерометъра и жироскопа.

4. Facebook използва микрофона на мобилния ви телефон, за да ви подслушва

Предвид редицата скандали с управлението на лични данни в социалната мрежа през последните две години, хората имат добра причина да се отнасят скептично към всяка дума на представителите на Facebook.

Въпреки това, митът, че компанията на Марк Зукърбърг използва микрофона на мобилния ви телефон, за да ви подслушва, не се основава на никакви доказателства.

В опит да развенчаят този мит, през 2016 г. от социалната мрежа излязоха със следното становище: „Facebook не използва микрофона на вашето мобилно устройство, за да информира рекламодателите за вашите предпочитания, или за да внася изменения във вашия News Feed. Ние селектираме рекламното съдържание въз основа интересите на потребителите и информацията в техните профили, а не на база  на това, за какво говорите по телефона с другите.“

5. Ще повредите батерията на телефона си, ако го оставите да се зарежда цяла нощ

Тук нещата са малко по-сложни. Оставянето на телефона да се зарежда през нощта не е вредно само по себе си, но според Доминик Шулте, управляващ директор на германската консултантска фирма за батерийни технологии BatterieIngenieure, продължителното зареждане на смартфон, чиято батерия е на 100%, води до нейното по-бързо стареене. Други експерти обаче твърдят, че този ефект е твърде слаб и не се отразява значително на живота на батерията.

6. Повече мегапиксели – по-добра камера

Мегапикеселът се превърна в стандарта, според който много хора оценяват качеството на камерите на смартфоните, но в действителност има множество други фактори, които оказват не по-малко(ако не и по-голямо) влияние върху качеството на изображението. Размерът на пикселите всъщност е по-важен от техният брой, тъй като по-големите пиксели поемат повече светлина. Когато се интересувате само броя на пикселите, игнорирайки други фактори, като техния размер и сензора на камерата, вие не получавате реална представа за цялостното качество на камерата.

 7. Поставянето на магнит в близост до компютъра ще изтрие всичките му данни

Технически погледнато, това е вярно, но ще се нуждаете от наистина, ама наистина мощен магнит, за да изтриете данните от твърдия диск на вашия компютър. В интервю за списание PCMag експерти казват, че твърдите дискове на съвременните компютри могат да бъдат податливи само на наистина силни магнити с фокусирани магнитни полета, така че реално няма за какво да се притеснявате.

8. Мобилните телефони причиняват ракови заболявания

Повечето проучвания по темата, проведени до момента, не са открили връзка между употребата на мобилни телефони и развитието на тумори. Данните от изследванията обаче са недостатъчни, за да се даде окончателен отговор на по въпроса, казват от Американското общество за борба с рака.

От организацията обясняват, че липсата на яснота по темата се дължи на няколко причини: все още не са провеждани дългосрочни проучвания, употребата и технологиите на мобилните устройства непрекъснато се променят, повечето проучвания са насочени към употребата сред възрастните хора, което води до недостиг на информация за влиянието върху децата

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ