6 знака, че сте на път да изгубите работата си

6 знака, че сте на път да изгубите работата си

Независимо от това колко усилия влагате във вашата работа, винаги съществува възможността някой ден да бъдете уволнени, при това внезапно и без предупреждение.

След като шефът ви сподели с вас лошата новина, в съзнанието ви ще изникнат всички предупредителни знаци за това събитие, които сте решавали да пренебрегвате.

Възможно ли е обаче да разпознаете тези признаци, преди да бъдете уволнени? Хората, които многократно са били освобождавани от работа, често имат сходни преживявания в дните или седмиците, преди да бъдат уволнени.

Това са няколко знака, че скоро може да ви се наложи да подготвите вашето CV.

1. Получавате чести предупреждения от вашия шеф

Шефът ви най-вероятно няма да ви даде предварително точната дата и час на вашето уволнение, но много служители получават чести предупреждения, които може да им подскажат за предстоящото съкращение. Първите индикации може да намерите в докладите за вашето представяне, показващи начина, по който вашият шеф мисли, че се справяте.

Освен това, може да получите устни или писмени предупреждения за определен начин на поведение, който застрашава вашата позиция в компанията. Ако игнорирате тези предупреждения и откажете да направите нужните промени, вашият ръководител може да бъде поставен в позиция, в която единственият му избор е да ви уволни.

2. Нарушавате работните правила и норми

Не всеки служител, който е изгубил работата си, е бил освободен заради някакво нарушение на работното място, но има няколко неща, които увеличават риска да бъдете уволнен. Честото закъснение е един от тези рискове.

Според проучване на .CareerBuilder от 2017 г, цели 41% от анкетираните работодатели са заявили, че са уволнявали служители за закъснение. Неприличното поведение, критиките към компанията в социалните мрежи и интимните отношения с колеги или клиенти също могат да ви костват работата.

3. Работата не е подходяща за вас

В началото тази работа може да е била правилната за вас, но ситуацията да се е променила с времето. Може би тя никога не ви е подхождала, но сте имали нужда от пари. Каквато и да е ситуацията, ако работата ви вече не отговаря на вашите интереси и възможности, може да сте сигурни, че не сте единствения, който го забелязва.

Ако сте попаднали в подобна ситуацията, подгответе вашето CV и започнете да търсите позиция, която отговаря по-добре на вашите способности и нужди. В противен случай вие не само рискувате внезапно да останете без работа, но и си губите времето със задачи, които няма да помогнат за развитието на вашата кариера.

4. Изолирани сте

Обикновено уволняването на служител отнема известно време, особено ако става въпрос за човек с достъп до важна информация. В този период от време, всеки служител, който е наясно с предстоящото освобождаване на своя колега, ще потърси начин да се дистанцира от него.

Може да забележите, че колегите ви трудно ви гледат в очите и че често не сте канен на важни срещи. Ако имате чувството, че по някаква причина хората ви избягват, най-вероятно е време да потърсите друга работа.

5. Поведението на шефа ви се е променило

В месеците или седмиците преди уволнението, обикновено забелязвате внезапна промяна в поведението на вашия шеф. Виждал съм случаи, в които тази тенденция отива в крайности.

Няколко седмици преди да бъда уволнен от едно от предходните ми работни места, тогавашният ми шеф започна да микроменаджира всеки мой ход и да ми възлага незначителни задачи. Виждал съм и случай, в който един служител бе напълно игнориран от своя шеф, седмица преди да бъде уволнен. Какъвто и да е случая, рязката промяна в поведението на вашия шеф не вещае добри новини.

6. Компанията ви се е променила

Съкращения често са резултат на промени и преструктуриране в компанията. Сливанията и придобиванията от други фирми налагат неочаквани промени, които понякога засягат едновременно големи групи от хора.

Важно е обаче да осъзнавате, че не всяка промяна в компанията води до уволнения. Въпреки това, работодателите често полагат огромни усилия, за да успокоят своите служители и да ги уверят, че нищо няма да се промени, само и само за да запазят нормалния ход на работа в компанията, преди да внесат огромни промени.

Най-доброто нещо, което може да направите в случая, е да се подготвите предварително за най-лошия сценарии.

Хората често остават изненадани от новината, че ще бъдат освободени от работа, дори и преди това да са забелязали множество предупредителни знаци. Ако не се чувствате удобно на работното си място, започнете да търсите алтернативи. Колкото по-рано започнете подготовката за деня на уволнението, толкова по-лесно ще бъде намирането на друга работа.

Джон Бойтнот, журналист и дигитален консултант, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ