Отговорният бизнес трябва да участва в изграждането на специалисти

Отговорният бизнес трябва да участва в изграждането на специалисти

Отговорният бизнес трябва да участва в изграждането на специалисти

България е страна със значимо присъствие на картата на Тева със своите два завода в Дупница и Троян, търговската организацията и корпоративните глобални отдели, които са базирани в София и доставят услуги за други поделения на компанията в цял свят. Това многообразие дава възможност на Тева България да предлага богати възможности за професионално и кариерно развитие в почти всички професионални области – от производство, инженеринг, контрол на качеството през продажби и маркетинг до кариера в мултинационалните екипи на IT, снабдяване, верига на доставки, логистика, финанси, споделя Маргрет Бързачка-Николова, директор „Човешки ресурси“ на Тева за България в интервю, публикувано в сп. "Мениджър"

 

- Какво предлага Тева в България на своите служители?

- Тева е най-голямата фармацев­тична компания в страната по продажби в опаковки, а двата завода в Дупница и Троян са важна част от корпоративната производствена мрежа на компанията. Продуктите на двата завода се реализират в над 60 страни по света, а заводът в Дупница е единственият фармацевтичен завод в България, сертифициран от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ. Тева в България е и най-големият работодател във фармацевтичната индустрия у нас с повече от 1600 служители. Всичко това предлага на служителите в компанията и на тези, които имат интерес да се присъединят към нашите екипи, динамична и удовлетворяваща кариера в устойчива организация, позитивна атмосфера, модерни и съвременни начини на работа.

- До миналата година компанията беше известна като Актавис. Какво означава промяната на името и бранда за компанията и нейните служители?

- Въвеждането на нов бранд е значителна промяна за всяка организация. Това важи и за имиджа на корпоративния бранд и работодателската марка. Към днешна дата Тева в България съчетава традициите и експертизата, изградени с десетилетия под брандовете Балканфарма и Актавис, и начините на работа и високите стандарти на една глобална компания, а именно – най-голямата генерична фармацевтична компания в света. За служителите в България интегрирането към Тева и въвеждането на новия бранд означава синхронизиране и уеднаквяване на политики, програми, подходи и процеси в рамките на организацията в страната и в глобалната компания, към която принадлежим. Процесите на синхронизиране и въвеждането на новия бранд подпомагат колегите във всяка локация на компанията да се почувстват свързани и част от едно цяло независимо от много­образието на организацията.

България е страна със значимо присъствие на картата на Тева със своите два завода в Дупница и Троян, търговската организацията и корпоративните глобални отдели, които са базирани в София и доставят услуги за други поделения на компанията в цял свят. Това многообразие дава възможност на Тева България да предлага богати възможности за професионално и кариерно развитие в почти всички професионални области – от производство, инженеринг, контрол на качеството през продажби и маркетинг до кариера в мултинационалните екипи на IT, снабдяване, верига на доставки, логистика, финанси и др. Заводът в Троян специализира в производство на течни и полутвърди лекарствени форми. Разполага и с център за развойна дейност (Research & Development), което дава възможност на нашите кандидати за работа и служители да придобият ценен и уникален професионален опит при разработването на нови генерични лекарствени форми. Кандидати с всякакви специалности намират реализация при нас и това е чудесно.

- Как се справяте с едно от най-големите предизвикателства за всеки бизнес – дефицита на квалифицирани кадри?

- Предизвикателствата на пазара на труда определено са налице, особено предвид изключително широкия спектър от специалисти, от които се нуждае Тева в България. Опитваме се да се справяме с тези специфики, като гласуваме доверие на младите хора и без предварителен професионален опит и трудов стаж, защото всеки трябва да започне от някъде и младите хора имат нужда от подкрепа. Процесите във фармацията са изключително отговорни и сложни и затова имаме програми за подкрепа на млади специалисти, търсещи реализация във фармацевтичната индустрия.

Мисля, че заслужено се гордеем с нашата лятна студентска стажантска програма. Тя има традиции повече от десетилетие и всяка година приемаме между 15 и 20 студенти на стаж в заводите, а от тази година я разширяваме и към отделите в София. Студенти от специалности в областта на химията, фармацията, инженеринга и др. се докосват до реална работна среда за първи път при нас с помощта на опитни ментори. Изключително ни радва да виждаме млади колеги, бивши стажанти, които вече са мениджъри на отдели и приемат стажанти в екипите си.

Отговорният бизнес трябва да участва в изграждането на специалистите, които са му нужни, и да влага днес усилия и ангажираност за устойчивост в утрешния ден. Затова подкрепихме и дуалната форма на обучение в Дупница, където си партнираме с Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии и Професионалната гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“. Стажът на първите групи стартира тази есен, амбицирани сме да го направим интересен и много полезен.

Имате ли специфични политики за задържане на специалистите?

- Това е интересна и обширна тема, в която най-важното е какво правим за развитието на хората, след като вече са станали част от екипа ни. Различните групи служители имат различни нужди от обучение като съдържание и формат. В заводите, в които голяма част от персонала работи на смени, с техника, машини и оборудване, всеки нов служител след назначаването му работи няколко месеца с ментор, който е по-опитен негов колега. В момента започваме преглед на нашата менторска програма и програмата за въвеждане на нови служители – светът се променя бързо и е важно да сме гъвкави и винаги отворени към подобрения в практиките и дейностите, за да постигаме по-голяма ефективност и удовлетвореност.

За колегите, базирани в офиса, които вършат работата си почти изцяло на компютър, Тева предлага море от онлайн ресурси за обучение и развитие във всяка, свързана с дейността ни област, както и материали за усъвършенстване на т.нар. „меки“ умения. Този подход дава голяма гъвкавост и свобода на колегите по отношение на време, място и интензивност на обучението. Иска ми се да отбележа и една важна подробност – всички служители в Тева имат свободен достъп до всички обучения от платформата LinkedIn. Това е голямо предимство, което отваря вратите за нашите служители към съвременните тенденции в мениджмънта, личностното развитие и глобалната бизнес среда, и се цени високо от колегите ни. Разбира се, изброеното е само част от програмите за придобиване на знания и развитие в Тева.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ