СЕМ има нов председател

СЕМ има нов председател

СЕМ има нов председател

Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Тя беше избрана с три гласа „за“ и два „въздържал се“ и смени на поста София Владимирова. Жотева е член на СЕМ от 2016-та година, номинирана по президентската квота от тогавашния държавен глава Росен Плевнелиев.

„Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна“, каза Жотева, цитирана от БНР.

По закон председателят на СЕМ се избира за срок от една година. Жотева встъпва в длъжност от утре.

Тя има дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Започва кариерата си в Българска национална телевизия през 1990 година като водещ новини и редактор на Международните новини.

От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. „Труд” и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. заема длъжността Първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Министерство на външните работи. Преди да стане член на СЕМ е  говорител на Министерството на външните работи в екипа на министър Даниел Митов. Работи в администрациите на четири български правителства. През 2014 г. е част от политическия кабинет на вицепремиера по икономическа политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в служебния кабинет на Георги Близнашки и отговаря за медийната политика, връзките с обществеността и междуправителствените връзки в икономическия сектор. Била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите и директор на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.

Притежава бакалавърска степен от Държавен университет-Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийски университет „Св. Климент Охридски” по философия и философски науки. Владее свободно четири езика - английски, руски, френски и испански.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ