Дойде ли времето на 4-дневната работна седмица?

Дойде ли времето на 4-дневната работна седмица?

Дойде ли времето на 4-дневната работна седмица?

Милионите служители, които са успели да запазят работата си през последните няколко седмици, започнаха да изпълняват задълженията си от вкъщи, вместо от офиса. На фона на кризата с COVID-19 компаниите са принудени да се приспособят към новото нормално, като много високопоставени мениджъри вече отделят много внимание и време на преосмислянето на считаните до момента за стандартни работни практики.

Ще доведе ли тази неочаквана трансформация на работния процес до по-широко възприемане на работата от разстояние? Ще промени ли тя начина, по който гледаме на баланса между професионалния и личния живот? Ще започнем ли да виждаме повече компании, които работят в режим на 4-дневна работна седмица? Твърде рано е да се отговори на тези въпроси, но има знаци, че е дошло времето за истинска промяна.

В Monograph практикуваме 4-дневната работна седмица още от деня на нашето основаване. За всичко това време сме установили, че този график на работа носи позитиви за бизнеса ни и се харесва на нашите служители. На първо място, 4-дневната работна седмица направи преминаването към целодневната работа от разстояние значително по-лесно. Освен това, даването на „уикенд по средата на седмицата“, както ние наричаме тази еднодневна почивка, предоставя на служителите възможността не само да си починат и да възстановят силите си,  но и да изчистят психиката си от натрупания стрес и да се фокусират отново върху задачите си, когато се върнат на работа.

Компаниите може да използват 4-дневната работна седмица и за да осигурят на служителите си повече възможности за личностно развитие. Това дава на хората повече време, за да се грижат за себе си, да развиват уменията си и да придобиват нови познания, което от своя страна увеличава тяхната продуктивност и печалбите на компанията в дългосрочен план.  

Не всичко обаче опира до продуктивността. Четиридневната работна седмица е от полза и за здравословното състояние на служителите. Пандемията от COVID-19 върна на преден план благосъстоянието на работниците и тревогите и притесненията, които в момента споделят повечето хора по света. Даването на един допълнителен ден почивка в рамките на седмицата позволява на хората да отделят повече време за семейството си и на ангажиментите си извън работата. Важно е да не забравяте, че екипът ви се състои от истински хора, които имат собствен живот. Служителите трябва да бъдат насърчавани да се грижат за себе си, а работодателите трябва да играят ключова роля в поддържането на ниски нива на стрес в екипа.

В Monograph също така забелязахме, както във вътрешен, така и във външен план, че компаниите, които имаха изградена инфраструктура за работа от разстояние преди пандемията, се справи по-бързо с прехода към работа извън офиса. Това ни кара да вярваме, че периода, през които преминаваме сега, ще доведе до промяна в приоритетите. Вече фокусът няма да е върху времето, което прекарвате в офиса, а върху резултатите, които постигате. Иначе казано, ако даден служител може да се справи със задълженията си в рамките на четири дни, няма причина да го карате да работи още осем часа.

Поглеждайки назад във времето, когато с моите бизнес партньори назначихме първия служител в компанията, ние искахме нашата фирмена култура да бъде такава, че добрият баланс между професионалния и личния живот да бъде на първо място. Това ни доведе до решението да въведем 4-дневната работна седмица. Нашите служители работят по 32 часа на седмица и всеки нов работник се разбира с екипа си за това кога почива.

Аргументите в полза на 4-дневната работна седмица не идват само от желанието за изграждане на по-позитивна фирмена култура и създаването на по-гъвкаво работно време за хората, но и от редицата доказателства, че това помага на бизнеса, като в това число влизат намелен риск от прегаряне, по-високи нива на мотивираност, продуктивност и лоялност към компанията. Макар че идеята за 4-дневната работна седмица далеч не е нова, до този момент тя не намираше широка подкрепа. Очаква  това да се промени, след като пандемията накара повече лидери да осъзнаят, че не е необходими служителите им да прекарват по 8 часа на ден в офиса, за да изпълняват задачите си. Може би най-накрая дойде времето за промяна.

...............

Робърт Юен, основател и главен изпълнителен директор на софтуерната компания Monograph, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ