Управление

Лица

|

Намери точния човек, възложи му да поема отговорност

Намери точния човек, възложи му да поема отговорност

Ако сте наистина добри в работата си, най-вероятно се гордеете с това, което сте постигнали, и искате да продължавате да правите нещата по вашия си начин, за да сте сигурни, че те се вършат правилно. Това обаче е остаряло разбиране за работата на лидерите. Според по-новата школа на управлението, ако искате нещо да бъде свършено по възможно най-добрия начин, трябва да се научите да делегирате ефективно. Трябва да се уверите, че най-компетентните и можещи хора в вършат това, в което са най-добри. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да делегирате по-ефективно:

Изберете правилния човек

Първото нещо, което трябва да направите, когато искате да делегирате някаква задача, е да намерите точния човек за нея. В бизнеса не съществува по-голяма загуба на време от това да възложите важна задача на грешния човек. Много често лидерите делегират задачи на служители, които не могат да се справят с тях на високо ниво. Уверете се, че човекът, на който възлагате важен проект, е правилния за работата.

Задайте ясни изисквания и очаквания

След като изберете точния човек за задачата, отделете време, за да обсъдите какво се иска и очаква от него. Трябва да се уверите, че човекът е готов да се ангажира с тези условия и да поеме отговорност за тяхното изпълнение. Колкото повече дискутирате целта и желания краен резултат, толкова по-ясно ще бъде за служителя какво точно искате от него, а това допринася за неговата ефективност при изпълнението на задачата.

Споделете вашите предпочитания

Ако искате дадена задача да бъде изпълнена по точно определен начин, трябва да обясните стъпка по стъпка подхода, които искате да бъде следван от служителя, които ще натоварите с нейното реализиране.

Дефинирайте конкретни желани резултати

Улеснете работата на вашите служители, като им дадете конкретни и лесно измерими резултати, които да преследват. Обяснете какво трябва да се направи, как трябва да се направи и защо, за да могат хората да разберат при какви условия тяхната работа ще се счита за успех.

Поставете акцент върху обратната връзка

Поискайте от служителя, на който сте делегирали задача, да ви държи постоянно в течение с напредъка, който е постигнал. Това е единствения начин да бъдете сигурно, че той в действителност разбира какво се изисква от него и какви са резултатите, които трябва да постигне.

Насърчете задаването на въпроси

Уверете се, че винаги сте на разположение на служителите си за въпроси около задачите, които сте им делегирали. Бъдете отворени за предложения за промени в работния процес. Нека служителите ви да знаят, че могат да разчитат на вашата подкрепа, когато имат нужда от нея. Има директна връзка между това колко хората дискутират работата си със своите ръководители и това колко са ангажирани с нея и колко добре я разбират и приемат. Делегирайте по такъв начин, че вашите служители да имат чувството, че могат да се справят добре с работата.

Управлявайте времето

Задайте краен срок и график за изпълнение на задачата. Същевременно с това организирайте чести срещи със служителите, на които те да докладват за постигнатия напредък и за проблемите, пред които са се изправили.

Позволете им да поемат отговорност

Разрешете на човека, на който сте делегирали работа, да поеме пълна отговорност за задачата, която трябва да изпълни. По този начин вие ще демонстрирате, че му имате доверие и че вярвате в способността му да се справи със задачата. Колкото по-често давате на точните хора възможността да носят пълна отговорност за техните действия, толкова по-компетентни и уверени в работата си ще станат те.

.........................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ