Помощ, шефът е гадняр!

Помощ, шефът е гадняр!

Помощ, шефът е гадняр!

Често ли ви се случва да чакате с нетърпение края на работния ден и да си пожелавате да имате нов шеф, когато отидете на работа на следващия ден? Определено не сте единствени.

Истината е, че всеки три от четири служителя споделят, че не харесват шефа си и че срещите с него са най-лошата и стресираща част от работата им.  Две трети от хората дори заявяват, че биха предпочели да получат нов шеф вместо повишение на заплатата. 

Ако имате проблеми с лош шеф, не забравяйте, че връзката между началник и подчинен се базира на най-обикновени взаимоотношения между двама души. Винаги има начин да подобрите тези взаимоотношения.

Това са пет прости стратегии, които могат да ви помогнат в отношенията с трудния шеф.

1. Не се превръщайте в гадняр

 Както е казал Махатма Ганди: „Око за око прави целия свят сляп“. Колкото и да не може да понасяте шефа си, не си губете времето в злорадстване с вашите колеги на негов гръб. По този начин вие просто падате на същото ниво като него.

2. Вгледайте се по-дълбоко

Когато видите ядосан човек, първото нещо, за което се сещате, обикновено не е да се вгледате отвъд агресивното му поведение и да опитате да разберете какво стои зад неговия гняв. Опитайте да опознаете шефа си по-добре, ако имате проблеми с него. Проблемите, с които той се бори вътрешно, могат да ви изненадат.

3. Дайте най-доброто от себе си

Една от най-лошите грешки, които хората правят когато не харесват своя шеф, е да не полагат нужните усилия и да не си вършат работата добре - тактика, която ще предизвика още по-голямо раздразнение в „любимия“ им началник. Правейки живота му по-лесен, вие намалявате шанса да се превърнете в жертва на неговата ярост и избягвате микромениджмънта, на който той подлага всички, които не се справят със задачите си.

4. Намерете време за себе си

Каквото и да се случва на работното място, намерете време за нещата, които ви държат здраво стъпили на земята, ако искате да запазите психическото и физическото си здраве в офиса. Медитацията, упражненията, четенето и други подобни хобита може да ви донесат онова спокойствие и яснота, от които имате нужда в най-тежките моменти.  

5. Вземете си поуки от лошия му пример

След като вече знаете как изглежда лошия шеф, вие осъзнавате какъв е ефектът от неговото поведение върху вас и вашите колеги. Когато пред вас се открие възможността да бъдете лидер, бъдете горди с това, че вашето професионално поведение е пълна противоположност на това, което сте видели от лошия шеф.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ