Как да продължите да работите за лидер, в който сте спрели да вярвате

Как да продължите да работите за лидер, в който сте спрели да вярвате

Тъжната истина е, че ако самите вие не попадате в тази графа, то най-вероятно поне познавате човек, който не вярва в управленските способности на своя ръководител. Хората губят вяра в лидерите поради много причини: неспазване на обещания, липса на доверие или просто несъгласие.

Ако имате „удоволствието“ да работите за шеф, на когото нямате доверие, вероятно мислите, че вашият път към успеха ще бъде особено трънлив и неравен. Повечето хора ще ви посъветват да си потърсите друга работа, което би било добро решение на вашия проблем, стига да имате тази възможност. Понякога обаче човек няма друг избор, освен да продължи работата си на същото място(поне в краткосрочен план).

Това обаче не означава, че трябва да губите надежда. Аз вярвам, че най-трудните ни борби и най-тежките времена са моменти, когато растем най-много. Когато попаднете в незавидно положение, най-доброто нещо, което може да направите, е да извлечете максимума от него. Напълно възможно е да оцелеете и дори да продължите развитието си, докато работите за лидер, в който не вярвате. 

Това са няколко неща, които може да направите, ако се озовете в подобна ситуация:

1. Фокусирайте се върху себе си

В трудните времена е напълно естествено да искате да се да обвините останалите, и особено лидерът ви, за вашето нещастие. Когато обаче се концентрирате върху другите, забравяте за себе си. Когато сте изправени пред трудности, потърсете отговор вътре в себе си, като определите ясно какво точно искате да постигнете и как възнамерявате да го направите. Фокусирайте се върху собствените си грешки и недостатъци, вместо да търсите проблема в другите.

 2. Не превръщайте конфликта в личен

Не е лесно да запазите спокойствие и да контролирате емоциите си, когато нещата не вървят добре, но това не означава, че трябва да превръщате конфликта с вашия шеф в личен. Управлението на емоциите е ключово умение, от което зависи как ще излезете от трудното положение.

Ако решите да клюкарствате и да злорадствате зад гърба на вашия шеф, това ще се отрази по-негативно на самите вас. Ако сте в ситуацията, която изисква от вас да реагирате, то трябва да се придържате само и единствено към фактите. Атакувайте идеи, а не хора.

3. Поемете контрол, където е възможно

Когато контролирате това, което се случва във вашия живот, можете да контролирате и начина, по който реагирате на него. Именно от този контрол зависи начина, по който ще бъдете възприети от другите.

4. Проявете съпричастност

Не забравяйте, че зад всяко лошо поведение и груба реакция стой човек със специфични мотиви и житейска история, който са в основата на неговото държание. Когато разберете причината за лошото ръководство на вашия лидер, вие ще започнете да гледате на него първо като на човек, а после като на ваш шеф, което ще ви помогне да проявите съпричастност към неговата ситуацията.

5. Винаги давайте най-доброто от себе си

Дори и вече да сте започнали да мислите за следващата си работа, намирането на ново работно място зависи до голяма степен от резултатите, които ще постигнете в настоящата си работа. Дори ако шефът ви саботира вашия успех и ви кара да бъдете нещастни, във ваш най-голям интерес е да продължите да вършите работата си възможно най-добре. Това означава само, че ще трябва да работите по-усилено, за да бъдете най-добрите. Това няма да бъде никак лесно, но определено ще си заслужава.

6. Бъдете дискретни

Не се поддавайте на импулса да кажете или направите нещо, което не можете да върнете назад. Когато си спечелите репутацията на човек, който сее нагативизъм, много трудно може да промените това възприятие. Тактичното и внимателно поведение трябва да бъде ваш приоритет.

7. Повишете стандартите си

Получавате правото да очаквате повече от останалите едва когато самите вие отговорите на тези очаквания. Ако искате да се възползвате от пълния си потенциал, трябва да повишите вашите стандарти.  

8. Превърнете се в лидер

Независимо от това на каква позиция се намирате в момента, винаги може ода бъдете лидер. Бъдете лидер, като дадете личен пример и покажете на шефа си, че има по-добър и ефективен подход към ръководството.

Ако работите с лидер, в който не вярвате, ще ви се наложи да преживеете много трудни и разочароващи моменти. Важно е обаче да не забравяте, че предизвикателствата, пред които се изправят днес, ще ви направят по-добър човек утре.

 

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ