Дали е екипен играч?

Дали е екипен играч?

Дали е екипен играч?

Дистанционните и хибридните модели могат да повлияят негативно екипната работа. Проучване на Microsoft установи, че служителите, които работят от вкъщи, са по-малко взаимосвързани и по-разединени, което е причината за спад с около 25% на времето за сътрудничество в сравнение с нивото от преди пандемията от COVID-19. Това може да се окаже не малък проблем, тъй като компаниите се градят върху екипната работа, казва Шерил Хаят, партньор с Hyatt-Fennell Executive Search, фирма за набиране на изпълнителни кадри.

„Един човек не може сам да управлява организация“, казва тя. „Той има нужда от други хора, които да работят заедно с него, за да може организацията да бъде успешна. Всеки човек, който не си сътрудничи с другите, оказва пагубно влияние за организацията“, добавя Хаят.

Новите технологии могат да помогнат за преодоляването на проблема с дистанцията, но за целта компанията се нуждае от екипни играчи, които да използват тези инструменти проактивно. Ето няколко начина да разпознаете екипния играч по време на интервю за работа:

„Аз“ срещу „Ние“

Един от най-лесните начини да разберете дали кандидатът за работа е екипен играч е начинът, по който той говори за работата си. „Казва ли „Аз направих това“ и „Аз постигнах това“ или по-често думата „ние“, когато говори за успехите си“, казва Хаят, като добавя, че честата употреба на „ние“ е знак за фокус върху екипната работа.

Как отговаря на въпроси за своето поведение

Донебра Макклендън от софтуерния разработчик Ceridian, казва, че не можете да забележите екипен играч, без да оцените неговото поведени. „Когато провеждам интервюта, задавам въпроси за поведението на кандидата. По-малко вероятно е той да се е подготвил подобен въпрос, което означава, че отговорът му ще бъде автентичен“, казва тя.

Един начин да разберете дали даден кандидат е екипен играч е да го попитате за момент, когато е трябвало да разреши някакъв проблем. „Важно е човек да не го решава сам. Важно е да слуша другите, да води разговори и да получава обратна връзка от всички страни. Тези видове въпроси са важни, защото можете да разберете как кандидата би реагирал при сходна ситуация във вашата компания“, обяснява Макклендън.

Как споделя постижения

Кандидатите за работа искат да говорят за своите силни страни и постижения, но Хаят казва, че това също говори много за техните качества като екипни играчи. „Например, кандидатът може да каже, че е разработил някаква стратегията, но важното в случая е и дали говори за това как екипът я е приложил“, обяснява тя.

Екипните играчи разбират, че всеки добавя стойност към колективните организационни цели, казва Макклендън

Дали слуша внимателно въпросите ви

Друга улика, че даден човек е екипен играч, е склонността му да слуша внимателно въпросите, които задавате, и да отговаря ясно и кратко, казва Хаят. „Много кандидати говорят много, но не отговарят конкретно на въпроса. Екипните играчи обикновено са добри слушател“, твърди Хаят.

Как говори за настоящия си екип

Джина Логозар, вицепрезидент по човешки ресурси и организационна ефективност в ИТ консултантската компания Core BTS обича да кара кандидатите за работа да говорят за състава и работния ритъм на сегашния си екип. „Целта е да получа ясна картина за това какво се очаква от екипа, какъв е неговия размер, какви са ролите на различните му членове и как те си взаимодействат. След това се фокусирам върху ролята на кандидата за работа в екипа и как той допринася за общия успех“, споделя тя.

Какво цени

Можете също да разберете дали кандидатът е екипен играч, като разберете какво цени в нова работа, казва Логозар. „Фокусът върху сътрудничеството с други хора, възможностите за менторство, откритата и прозрачна комуникация сигнализират, че пред вас има екипен играч. Притеснявам се, когато отговорите са фокусирани само върху самия кандидат, като например за какви задачи ще отговаря и какво заплащане ще получава“, казва Логозар

Какво иска да знае

И на последно място, трябва да обърнете внимание на въпросите, които кандидатите ви задават. „Истинският отборен играч ще бъде много любопитен относно състава на отбора, към който ще се присъедини, и ще задава интелигентни и директни въпроси, за да се увери, че ще се впише в него“, казва Тайлър Роа от видео хостинг платформата Wistia.

„Интервюто създава неестествена динамика. В живота има много малко ситуации, в които ще седнете на четири очи с някого и ще му  задавате въпроси, докато активно преценявате отговорите му. Това може да бъде едно дискомфортно преживяване, но също така може да извади на преден план доброто или лошото в нечие его. Следете внимателно за признаци на автентичност, честност и откровеност. Всички тези характеристики са емблематични за отборния играч“, добавя той.

………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ