Твърдоглавият шеф

Твърдоглавият шеф

Твърдоглавият шеф

Малко ситуации в работата могат да се сравнят по трудност с тази да имате твърдоглав шеф. Работата с началник, който спори по всяка тема, пренебрегва обратната връзка и отказва да слуша, може да бъде не само изнервяща, но и истинска спънка за кариерното в развитие. Как може да се справите с този проблем? Опитът ми показва, че тези следните техники работят най-добре:

Приемете, че имате работа с твърдоглав шеф

Осъзнаването на факта, че вашият началник е упорит като магаре е проблем сам по себе си. Може да го игнорирате дълго време или да се надявате, че някой ден нещата ще се променят. Истината е, че това най-вероятно няма да се случи от само себе си, за това първо трябва да признаете тази реалност и да предприемете мерки.

Подобрете комуникацията

Ефективното общуване е от ключово значение за разрешаването на този проблем. Ако имате работа с човек, който не се интересува от чуждото мнение и вярва, че винаги е прав, то е добре подходът ви към общуването с него да е уважителен и целенасочен. Започнете с поставянето под въпрос на по-несъществени въпроси, докато не намерите начин да оспорите вижданията му по важните теми.

Запазете спокойствие

Колкото и да сте изнервени и разочаровани, не трябва да позволявате на вашите емоции да вземат превес. Гневът и негативността могат единствено да влошат ситуацията. Ще имате много по-голям шанс да накарате шефа си да ви изслуша ако сте спокойни и концентрирани, отколкото ако подхождате емоционално и необмислено.

Придържайте се към договорените решения

Ако сте успели да договорите някакво компромисно решение, но забелязвате, че малко по-малко шефът ви започва да се връща към старите си виждания, то трябва леко да го насочите обратно в правилната посока.

Улеснете прехода с комплименти

Твърдоглавите лидер в действителност вярват, че техният подход е най-добрият, което ги кара да гледат на оспорването на техните идеи като на лична атака. Един от най-добрите начини да си гарантирате, че обратната връзка ще бъде приета позитивно, е като започнете изказването си с комплимент. Може да кажете нещо от рода на „Вашият подход е добър, какво ще кажете да го подсилим с това“ или пък „Винаги имате добри идеи, така че реших да споделя една с вас и да помислим дали тя е приложима“.

Успешните хора обикновено са уверени в себе си, което прави постигането на баланс между поддържането на здравословно самочувствие и прекосяването на границата кум арогантност изключително трудно. Дори когато става въпрос за най-твърдоглавите ръководители, подхождането към тяхната упоритост като към нещо, което може да бъде коригирано, ще ви помогне да подобрите ситуацията си в работата.

...................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ