Как да станете добър екипен играч

Как да станете добър екипен играч

Най-добрият начин да подобрите шансовете си да получите повишение или увеличение на заплатата е да докажете, че сте екипен играч. Точно така, за да подобрите собствената си репутация, първо трябва да помогнете на другите да успеят.

Причината за това се крие във факта, че сътрудничеството оказва положително влияние не само на екипния дух и мотивацията, но и на вашето лично представяне и продуктивност. Работата в екип обединява различни гледни точки и дава трибуна на креативността и новите идеи. Освен това, тя ви позволява да разчитате на подкрепата на вашите колеги, което означава по-малко стрес и отговорности и повече свобода и възможност да поемате добре обмислени рискове.

Това са 7 неща, които ще ви направят добър екипен играч.

1. Спазвайте сроковете

За да спечелите благоразположението на вашите колеги, трябва да сте надеждни и точни. Казано по друг начин, трябва да се докажете като човек, заслужаващ доверие, някой, който си върши работата качествено и своевременно.

„Ако обещаете, че ще направите нещо, гледайте да го изпълните, и то качествено.“, казва Денис Дъдли, кариерен коуч от САЩ и автор на книгата „Work it! Get in, Get Noticed, Get Promoted"

Надеждността и особено важна, когато става въпрос за групови проекти, тъй като всеки малък пропуск или закъснение може да се отрази негативно на целия екип.

2. Бъдете непредубеден

Важна част от това да бъдеш екипен играч е да си отворен за идеите и гледните точки на другите. Това означава, че трябва да усъвършенствате уменията си за слушане и да бъдете по-възприемчиви към обратната връзка от вашите колеги. Вместо да заемате дефанзивна позиция, когато получите конструктивна критика, опитайте да извлечете важни поуки от съветите на хората, с които работите.

Всъщност, най-добрите екипни играчи сами търсят мнението на своите колеги и питат какво могат да направят по-добре следващия път.

3. Уважавайте стила на работа на другите хора

Работата с различни личности и характери може да бъде предизвикателна, особено когато става въпрос за екипи, които съдържат хора от различни поколения. Въпреки това, ако разбирате и приемате, че вашите колеги работят най-добре по определен начин., вие ставате по-добър екипен играч.

Приспособяването на вашия стил на комуникация към различните личности в екипа може да ви помогне да избегнете проблемите и неразбирателствата с вашите колеги и да работите по-ефективно.

4. Адаптирайте се бързо

Не всичко, което правите като екип, ще завърши с успех. По пътя към заветната цел ще има много провали. Прекаления фокус върху неуспехите обаче може да се превърне в истинска пречка за напредъка. Именно по тази причина гъвкавостта е една от най-важните черти за екипния играч.

5. Избягвайте политическите игри в офиса

Политическите машинации в офиса могат да създадат токсична работна среда, която е най-добре да избягвате. За да го постигнете, винаги трябва да се отнасяте към колегите си с уважение и да не говорите зад техния гръб. Ако имате проблем с ваш партньор, опитайте да го дискутирате директно с него, лице в лице, преди да посетите шефа или отдел човешки ресурси.

6. Концентрирайте се върху целите на екипа

Въпреки че искате да се докажете като отличен служител, който се справя по-добре от всички останали, не трябва да изпускате от поглед по-голямата картина, особено когато работите по групов проект.

„В своята основа екипния играч е човек, който е готов да постави интересите на екипа над своите собствени.“, казва Патрик Ленсиони, автор на „The Ideal Team Player: How to Recognize and Cultivate The Three Essential Virtues“

Може да сте свършили страхотна работа по вашата част от презентацията, но това няма да има никакво значение, ако цялостният проект не постигне желания резултат.

7. Празнувайте успехите на колегите си

Един от най-лесните начини за изграждане на автентични и здрави взаимоотношения с вашите колеги е като им отдавате заслуженото за добре свършената работа, твърди Ленсиони.

„Най-добрите екипни играчи са скромни. Скромните хора винаги изтъкват приноса на другите и не търсят внимание за своето представяне. Те поставят екипа над себе си и определят успеха като колективно, а не индивидуално начинание.“, добавя той.

Отделете малко време на следващата срещна на екипа, за да благодарите публично на този колега, който ви е помогнал за завършването на важна задача. Когато отбелязвате успехите на вашите колеги, те ще бъдат по-склонни да направят същото за вас в бъдеще.

По материал от Monster.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ