Най-добрият начин да превърнете мечтите в реалност

Най-добрият начин да превърнете мечтите в реалност

Най-добрият начин да превърнете мечтите в реалност

Представете си следната ситуация: имате среща с вашия екип, на която да дискутирате бъдещето на вашата организация. Оказва се, че срещата е изключително продуктивна и всеки опитва да даде предложения и иновативни идеи за развитието на компанията. Всички излизат от събранието ентусиазирани и с надежда за едно по-добро бъдеще. Въпреки всичко това, обещаните промени така и не се случват и всичко си остава постарому. Случвало ли се е нещо подобно във вашата компания?

Макар че всички са били доволни от предложените промени и са се обединили около идеята, че те ще бъдат осъществени, това не е било достатъчно, за да се състави реален план, който да допринесе за тяхната реализация. В основата на този проблем е липсата на един фундаментален елемент - крайният срок.

Ако вашият план няма краен срок и разпределение на задълженията, то той е незавършен, защото нямате конкретна цел и дата за предприемане на действия. Именно по тази причина, всеки план без краен срок е просто мечта.

Когато си поставите цел и определите дата, до която трябва да завършите задачите, нужни за нейното постигане, вие получавате по-голяма яснота за това, което трябва да направите, за да стигнете дотам. Често ползвам когато опитвам да си представя къде искам да бъда във финансово, професионално и здравословно отношение в следващите три до пет години от моя живот.

Чудесен пример за този подход към плановете дава мотивационния говорител Майк Ванс, който популяризира термина „мислене извън кутията“. Ванс, който е работил с Уолт Дисни и Стив Джобс, дава за пример правенето на филми, когато говори за използването на крайните срокове като инструмент за отчитане на напредък.  

Ако целта ви е да направите филм за определен период от време, трябва да всеки ден да преглеждате сцените, които сте заснели, за да оцените вашия цялостен прогрес. Всеки един ден представлява част от по-голямата картина. Ако нямате краен срок за завършване на работата по-филма, няма начин да разберете дали се справяте добре, защото винаги можете да намерите причина да заснемете поредната сцена още веднъж, за да я направите перфектна.

Същото важи и за вашите житейски цели. Колкото по-голям напредък постигате всеки ден, толкова по-големи са шансовете ви да постигнете крайните си цели.

Помислите за това следващият път, когато отидете на среща с вашия екип или когато си поставите лични цели. Уверете се, че всички ще знаят кога трябва да бъде свършена работата и кои са хората, отговарящи за нея. Това е най-добрият начин да превърнете мечтите в реалност.

Джим Шлексер, автор на книгата „Great CEOs Are Lazy“, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ