"Силно чувствителна личност..." Има място за такива хора!

Силно чувствителна личност... Има място за такива хора!

На чувствителните хора им се носи лоша репутация в професионалните среди, тъй като много мениджъри все още смятат, че емоциите нямат място в офиса. Изследванията сочат, че гените са в основата на високата емоционалност на 15-20% от хората, които могат да бъдат описани като „силно чувствителни“. Психоложката Илейн Арън е инвестирала много време в проучването на този феномен и с помощта на изследвания с ядрено-магнитен резонанс на мозъците на силно чувствителни хора тя е открила, че те възприемат звуците, чувствата и дори присъствието на другите хора по много по-интензивен начин от останалите

Чувствителността и емоционалната интелигентност

Емоционалната интелигентност(EQ) представлява способността да разпознаваме и разбираме както собствените си емоции, така и тези на хората около нас, и да използваме тази информация, за да контролираме поведението си. Добрата новина е, че чувствителните хора не са по-малко или повече емоционално интелигентни от останалите по природа.

Силно чувствителните хора просто изпитват тези емоции по-интензивно. По тази причина разпознаването на тяхното емоционално състояние значително по-лесно от обикновено. Това също така им помага да бъдат по-добри , тъй като те не възприемат само думите, които излизат от устата на техния събеседник, но и малките жестове и промени в тона, които разкриват допълнителни детайли за неговите чувства и мисли.

Разбира се, силната чувствителност има и негативни страни. Ако оставите чувствата си без контрол или пък по някаква причина ги потискате, последиците могат да бъдат катастрофални. Силно чувствителните хора могат да използват емоционалната си интелигентност в своя полза едва когато осъзнаят факта, че са по-емоционални от останалите. Това себепознание осигурява нужния контрол, който гарантира, че емоционалното ви състояние няма да излезе извън релсите.

Силно чувствителна личност

След като сте стигнали дотук, най-вероятно се чудите дали самите вие попадате в категорията на „силно чувствителните“ хора. Ето някои от най-често срещаните качества на емоционалните хора:

Мислите по-задълбочено

Когато животът ви поднесе някаква изненада, вие се свивате дълбоко в черупката си, обмисляйки всеки аспект и детайл около новата информация, която сте получили, преди да предприемете каквото и да е било действие. Малките неща, както във вашия живот, така и в този на другите, могат да окажат голямо влияние върху вас.  

Забелязвате малките детайли

Вие сте толкова чувствителни към детайлите, колкото към вашите чувства. Забелязвате неща, които другите пропускат, и не се задоволяват с крайния резултат, докато не надникнете под всяко камъче. Това може да бъде изключително полезно качество в някои професии.

Нуждаете се от повече време, за да вземате решения

Склонността ви да вниквате под повърхността на нещата ви кара да отлагате вземането на крайно решение. Вие просто не можете да направите избор преди да сте анализирали всички възможни резултати, като това често ви поставя в ситуации, в които трябва да вземате решение в последната минута.

Лошите решения ви смазват

Когато най-накрая вземете някакво решение и се окаже, че то е било грешното, вие приемате този неуспех много по-тежко от останалите. Това може да създаде порочен кръг, който забавя допълнително способността ви да взимате решения, защото вие се страхувате да не сбъркате.

Приемате критиките твърде лично

Силните ви чувства и мощните емоционални реакции могат да накарат всяка критика да изглежда като тежко обвинение. Въпреки че в началото реагирате пресилено на критиките, вие също така сте склонни да ги анализирате по-задълбочено и да не спирате да мислите за тях. Тази обсебеност не е особено приятна, но в дългосрочен план може да ви накара да направите нужните промени.

Работите добре в екип

Уникалната ви способност да разпознавате емоционалното състояние на другите, да забелязвате дори най-малките детайли и да претегляте ползите и вредите от всяко решение, ви превръща в  изключително полезни членове на всеки екип. Разбира се, тези ваши черти могат да се превърнат в проблем, когато вие сте човека, който трябва да вземе окончателното решение, така че за вас и за всички останал и е по-добре да се ограничите до даването на съвети и анализа на ситуацията.

Отворените офиси ви подлудяват

Вашата силна чувствителност към хората, силните шумове и другите външни дразнители прави работата ви в отворен офис невъзможна. Вие сте по ефективни, когато работите в пространство с ясни граници и бариери.

…..........................

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ