2 съвета как да управлявате успешно по-възрастните от вас

2 съвета как да управлявате успешно по-възрастните от вас

2 съвета как да управлявате успешно по-възрастните от вас

В кръговрата на професионалния живот рано или късно се стига до момент, когато по-млад мениджър се налага да управлява по-възрастни от него служители. Ситуацията е деликатна - от една страна е богатият опит на по-възрастните, от друга законите на йерархията и най-вече казуса с авторитета, който младият шеф трябва да постигне. Като човек, започвал отначало в три различни компании през моите 20 години професионален опит, съм научил някои важни уроци за това как да се постигне този баланс. Предлагам ви да разгледате две ключови грешки, които съм допускал, както и съвети как да се предпазите от тях.

Вие сте шефът!

След основаването на МК Global, компания, която създаде пазар за телекомуникационни устройства през 2002 г., наех изпълнителен директор от публично дружество да поеме управлението на моя екип. Дългогодишният му опит бе основната причина да искам той да работи с мен. Но тъй като беше по-възрастен, приех почтителна позиция спрямо него. Но това, което смятах, че е проява на "учтивост" той възприе като знак за по-голяма свобода за действие. И като резултат, пропускаше срокове, вземаше решения без моето одобрение и дори променяше решения, които вече бях обявил. Аз се поколебах дали да говоря с него по тези въпроси директно.

Казано другояче, позволих да се отнася с мен като с по-млад и неопитен колега, вместо като с шеф. В крайна сметка моето почтително отношение и свободно държание се превърнаха в проблемни бизнес отношения. Той оспорваше моето ръководство по пасивно-агресивни начини и стана почти невъзможно да го държа отговорен. В края на краищата аз трябваше да го уволня и да призная, че провалът в нашите отношения беше по моя вина. Аз бях този, който бе превърнал разликата във  възрастта в проблем, когато в действителност отношенията бяха съвсем прости: аз бях шеф, той беше мой директен подчинен и моя моя работа беше да го управлявам.

Поуката? Просто бъдете лидер, не третирайти служителите по различен начин заради тяхната възраст.

Оставете егото си на входа

Друга опасност от разликата във възрастта като лидер е тенденцията да свръхкомпенсирате с прекалена самоувереност. Когато основах друга компания през 2006 г., научих, че е важно да останеш скромен. Поверих моя бизнес на рисков капиталист, който хареса концепцията на компанията, но нещата между нас не се получиха. Приятелят, който ни запозна, по-късно ми даде честен отговор за причината: той ме е възприемал като арогантен. Никога няма да забравя колко болезнена беше за мен тази обратна връзка. Никога не съм искал да мисля за себе си като самоуверен егоист. Въпреки това се оказа реалност.

Поуката? Без значение колко прав или умен сте, не бъдете самонадеян. Не само ще отчуждите хората, но ще ви липсват ценна обратна връзка и велики идеи. Вие  нямате и никога няма да имате отговорите на всички въпроси.

Джъстин Муур за OpenForum

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ