3 много добри причини да се откажете от вашите цели

3 много добри причини да се откажете от вашите цели

3 много добри причини да се откажете от вашите цели

Преди няколко години имах брилянтно обещание, което си дадох на Нова година:  да направя всичко възможно, за да играя скуош с моя приятел Бен три пъти седмично. Това щеше да служи като примамка да посещавам и фитнес залата, което щеше да завърши процеса. Единственото препятствие беше, че Бен, като учител, трябваше да бъде на работа много рано, така че нашите мачове можеха да започнат не по-късно от 06:00 ч. За повече от година ние поддържахме този ритуал, докато най-накрая осъзнах - бях толкова изтощена от ранното сутрешно ставане, че не бях продуктивна през останалата част от деня.

Поставянето на цели може да бъде мощен инструмент към успеха. Важно е периодично да разглеждаме приоритетите си и да си гарантираме, че нещата вървят в правилната посока. Еднакво важно е да се направи повторна оценка на тези цели, за да се гарантира, че те са все още са целесъобразни. Моята фитнес зала - същата, която посещавах с Бен - има огромен банер с един цитат на Ланс Армстронг: "Болката е временна, отказването трае вечно." 

Въпреки това, бих искала да посоча три много добри причини да се откажете от вашите цели.

1. Когато вашите цели водят до неблагоприятни последици. Точно както предвиждаше моя план за скуош, отслабнах много през годината. Но също така си изградих погрешното предположение, че с течение на времето щях да се науча да се събуждам лесно в 5:15 ч. сутрин. Въпреки ползите от рутината, в крайна сметка осъзнах - моята умора и загубата на производителност бяха твърде големи, за да продължа.

2. Когато целите ви пречат на други цели. Реших да планирам своя живот. Щях да прекарва почивните дни с приятели (четири часа), работа в кафенето (четири часа),спорт (три часа) и други подобни. Опитах се да въведа този график , мислейки, че разпределението на времето ми ще гарантира, че водя балансиран живот. Но в резултат на всичко това се оказа, че никога преди това нивото ми на стрес не е било толкова високо. Осъзнах, че разпределението на времето ми всъщност пречеше на удоволствието ми от него. Постоянно се чувствах притисната, нямаше място за спонтанност. Днес имам свободни насоки за себе си, а може би и по-малко баланс, но се наслаждавам повече на свободното си време.

3. Когато вече целите ви не са подходящи. Наскоро получих атрактивно предложение за работа: да стана пиар на виден политик. Преди десет години със сигурност щях да кажа „да“. Почти чувствах като предателство към себе си да кажа "не", но го направих. През изминалите години съм служила на подобни позиции достатъчно да задоволя любопитството си. Правилните цели за вас сега не са непременно тези, които сте си задали в колежа или преди пет години, или дори миналия месец.

"Победителите никога не се отказват, а тези, които се отказват не печелят" - това теорията. Но в бизнеса и в живота, понякога отказването е най-доброто нещо, което може да направите.

От какви цели сте се отказали вие и защо? Как взехте решението за това?

Дори Кларк за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ