По-добри резултати с по-малко работа: 7 доказани техники

По-добри резултати с по-малко работа: 7 доказани техники

По-добри резултати с по-малко работа: 7 доказани техники

Управлението на времето, известно още като тайм мениджмънт, не е магическият метод за увеличаване на производителността, за който е представян. 

Повечето хора, които следват програми за управление на времето, откриват, че в действителност, тяхната продуктивност и ефективност намалява, вместо да се увеличава.

Ако наистина искате да вършите повече работа за по-малко време, трябва да отделите повече внимание на себе си и на задачите, които искате да постигнете, отколкото на управлението на времето. 

Това са седем начина, за да го постигнете. 

1. Използвайте талантите на другите

Понякога може да ви се струпрат толкова много задачи и проекти, че да е напълно невъзможно да се справите сам, дори и да искате. Истината е, че колкото и да си мислим, че сме си самодостатъчни, винаги идва момент, когато ни се налага да потърсим чужда помощ. Колкото повече хора познавате, толкова по-малко са нещата, които трябва да правите сами.

Преди обаче да можете да се възползвате от техните умения, трябва да подготвите и насърчите вашите колеги и да им дадете достатъчно свобода, за да достигнат пълния си потенциал. Доброто делегиране на задачите е докзано ефективен начин за постигане на по-добри резултати в по-кратки срокове.

2. Бъдете по-концентрирани

Повечето от нас са толкова заети да мислят за всички задачи, с които трябва да се заемат в бъдеще, че не ни остава време да се съсредоточим върху това, което е трябва да се свърши в момента. Поставете си една задача, която трябва да завършите в рамките на всеки един ден и се фокусирайте изцяло над нея.

Анализирайте внимателно всяка стъпка, нужна за нейното осъществяване. И забравете за всичко друго, докато не я завършите. Не се разсейвайте с други дейности и не позволявайте на вашите мисли да ви отдалечат от основната ви цел.Противно на очакваното, мултитасинга единствено ви забавя и ви кара ви да допускате нелепи грешки.

3. Систематизирайте задачите и съставете план за действие

Всеки, който иска да бъде по-продуктивен на работа, трябва да се научи да систематизира своите задачи и да разработи стратегии, които да му бъдат от помощ при тяхното изпълнение. Избягвайте прибързаните решения и отделете колкото време ви е нужно, за да се настроите и подготвите за задачите, пред които сте изправени.   

4. Фокусирайте се върху силните си страни

Много по-ефективно е да работите по задачи, в които сте добър, отколкото да си губите времето в опити да направите нещо, което не ви се отдава.

За целта, трябва да знаете кои са вашите силни страни и кои са слабите. След като намерите отговора на този въпрос,насочете фокуса си изцяло върху това да вършите нещата, с които се справяте добре, знаейки, че те няма да ви костват много усилия и време. 

Преди да се замете с каквато и да е било работа, трябва да си зададете въпроса: „Тази работа дава ли ми енергия да правя нещата, които искам да направя, или просто ме разсейва?“. Ако е второто, значи трябва да прехвърлите тази задача на някои друг, които може да се справи по-добре с тях.

5. Запазете благоразумие и спокойствие

Питате се какво общо има между благоразумието и управлението на времето? Отговорът е: Всичко!

Да бъдеш благоразумен, означава да не взимаш прибързани решения и да фокусираш вниманието си върху настоящия момент, да приемеш спокойно всички чувства, мисли и усещания, които изпитваш в този миг. По този начин ще изчистите съзнанието си от натрупания стрес и ще придобиете по-ясна представа за начина, по който да се справите с вашите задачи. 

6. Няма нужда да преоткривате топлата вода

Много по-продуктивно за всички ни е да се концентрираме върху нещата, които доказано работят, вместо да си губим времето в опити наново да открием топлата вода. Има време за иновации и експерименти, и време за работа по доказани и утвърдени методи. Може да се каже, че понякога изборът между двете е нещото, което определя производителността ни.

7. Дайте най-доброто от себе си

За да дадете най-доброто от себе си, трябва да сте в оптимална кондиция, както физически така и психически. Това означава, че трябва да получите достатъчно сън, да отделите време за почивки през деня и да изчистите ума си от излишната информация. Ако наистина искате да постигнете нещо значимо, трябва вложите пълния си потенциал в него. Всички са чували, че за да постигнем успех трябва да работим здраво и да забравим за свободното време. Въпреки това, идеята, че най-успелите хора работят повече от останалите, не винаги отговаря на реалността. Не работи много, работи умно!

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ