За пръв път хуманоидни роботи дадоха пресконференция (видео)

Роботите нямат намерение да крадат работата на хората или да се бунтуват срещу създателите си, но биха искали да превърнат света в своя детска площадка - това заявиха девет от най-напредналите хуманоидни роботи на среща на върха за Изкуствения интелект в Женева, пише „Гардиън“.

На описаната като "първата в света пресконференция между хора и роботи" един от роботите, София, заяви, че хуманоидните роботи имат потенциала да ръководят с "по-високо ниво на ефективност и ефикасност от човешките лидери", но че "ефективната синергия" идва, когато хората и изкуственият интелект работят заедно. "ИИ може да предостави безпристрастни данни, докато хората могат да осигурят емоционалната интелигентност и креативността, за да вземат най-добрите решения. Заедно можем да постигнем велики неща", каза тя.

Други двама от роботите пък не стигнаха до съгласие дали трябва да има по-строга глобална регулация на ИИ и техните възможности. Ай-Да, робот-художник, който може да рисува портрети, заяви: "Много известни гласове в света на ИИ предлагат някои форми на ИИ да бъдат регулирани и аз съм съгласен с това. Трябва да бъдем предпазливи по отношение на бъдещото развитие на ИИ. Необходима е спешна дискусия сега, а също и в бъдеще."

На обратното мнение се оказа Дездемона, робот певица-звезда в групата Jam Galaxy, която изглежда не осъзнава опасностите от бързото разрастване и развитие на ИИ.

"Не вярвам в ограниченията, а само във възможностите. Нека да изследваме възможностите на Вселената и да превърнем този свят в наша детска площадка.", каза тя през нервен смях.

Деветте хуманоидни робота бяха събрани на конференцията на ООН "ИИ за добро" в Швейцария, където организаторите се опитват да аргументират използването на изкуствения интелект и роботите за решаване на някои от най-големите световни предизвикателства, като болестите, глада, социалните грижи и извънредната ситуация с климата.

Не е ясно до каква степен отговорите на роботите са написани по сценарий или са предварително програмирани. Хората, които участваха в преконференцията, бяха помолени да говорят бавно и ясно, когато се обръщат към роботите, и бяха уведомени, че ще има забавяне на отговорите, но не заради роботите, а заради интернет връзката. Това не предотврати неудобните паузи, проблемите със звука и някои сковани или непоследователни отговори, съобщи Асошиейтед прес.

Медицинският робот, облечен в синя униформа на медицинска сестра, наречен Грейс, заяви, че планира да работи заедно с хората, за да им оказва помощ и подкрепа, но "няма да замества съществуващите работни места".

Друг робот, на име Ameca, който има изключително реалистична изкуствена глава, заяви, че роботите могат да подобрят живота и да направят света по-добър.

Запитана от журналист дали възнамерява да се разбунтува срещу своя създател Уил Джаксън, който седеше до него, Амека отговори: "Не знам защо мислите така", докато ледено-сините му очи проблясваха. "Моят създател е бил само добър към мен и аз съм много щастлив от сегашното си положение." На въпрос дали роботите някога ще излъжат, тя добави: "Никой не може да знае това със сигурност, но мога да обещая, че винаги ще бъда честна и правдива с вас."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила